Kognitif fonksiyonlarında bozulma saptanan Vitamin B12 eksikliği olan bireylerde olaya ilişkin potansiyellerin değerlendirilmesi.
Evaluation of event related potentials in Vitamin B12 deficient patients with functional cognitive deterioration
  1. Tez No: 272271
  2. Yazar: BURAK FIRTINA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT H. ULAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Olaya ilişkin potansiyeller, Kognitif fonksiyonlar, Vitamin B12, Event-related potential, Cognitive functions, Vitamin B12Author:Burak FIRTINA, MDCounsellor:Ümit H. ULAŞ, Prof
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Vitamin B12 santral sinir sisteminde miyelinizasyondan sorumlu mekanizmalarda önemli rol oynar. Diyet ile yetersiz alımı veya emilim problemleri kognitif gerileme ile sonuçlanır. Olaya ilişkin potansiyeller kognitif nörolojide sıklıkla objektif bir ölçüm yöntemi olarak kabul edilmektedir.Bu çalışmada toplam 49 hastada vitamin B12 düzeyleri tespit edildi. Hastalar vitamin B12 düzeyleri 197 pg/ml'den az olanlar, 197-350 pg/ml arasında olanlar ve 350 pg/ml'nin üzerinde olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm hastalara işitsel P300 çalışması ve mini mental test uygulandı. Vitamin B12 eksikliği olan grupta tedavi sonrası testler tekrarlandı. Hastaların vitamin B12 düzeyleri, mini mental durum testleri ve P300 değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Çalışma sonucunda vitamin B12 düzeyleri 197-350 pg/ml arasında ve 350 pg/ml üzerinde olan gruplar arasında fark tespit edilmedi. Serum vitamin B12 düzeyleri 197 pg/ml altında olan grupta ise tedavi öncesi tespit edilen mini mental durum skorları ve P300 amplitüdlerindeki düşüklük ile P300 latansındaki uzamanın tedavi sonrası anlamlı derecede düzeldiği tespit edildi. Değerlerdeki bu düzelme hasta yaşı ile negatif korelasyon gösterdi.Sonuç olarak vitamin B12 düzeylerindeki düşüklüğün tespiti ve mümkün olan en erken yaşta tedavisi ile hastaların kognitif kayıpları minimize edilebilir.
Özet (Çeviri)
Vitamin B12 has an important role in central myelination mechanisms. Inadequate dietary intake or absorbtion problems result in cognitive decline. Event related potentials are commonly accepted as an objective measure in cognitive neurology.In this study total of 49 patients were included. Patients were grouped as vitamin B12 levels below 197 pg/ml, between 197-350 pg/ml and above 350 pg/ml. All patients underwent auditory P300 studies and mini mental status examination. Tests were repeated in patients with vitamin B12 deficiency after treatment. Vitamin B12 levels, mini mental examination status and P300 values were compared statistically.No difference was observed between 197-350 pg/ml and above 350 pg/ml groups. However, the decrease in mini mental status test scores and P300 amplitudes, and increase in P300 latencies in below 197 pg/ml group were improved after the treatment.As a result cognitive decline may be minimized by the detection of vitamin B12 deficiency and giving treatment in relatively younger ages.