Kranitomilerde çivili başlık uygulamasına bağlı oluşan hemodinamik yanıtı baskılamada intravenöz remifentanil, intravenöz lidokain ve bupivakain infiltrasyonunun karşılaştırılması
Effects of intrvenous remifentanyl , intravenous lidocaine and local bupivacaine infiltration on hemodynamic responses to skull-pin placement in craniotomies
- Tez No: 272278
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Craniotomy, Pinhead Holder, Remifentanyl, Lidocaine, BupivacaineAuthor: Dz. Tbp. Yzb. Yavuz UĞURModerator: Prof. Hv. Tbp. Kd. Alb. Ahmet COŞAR
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmamızdaki amacımız kraniotomi operasyonu düşünülen hastalarda çivili başlığa bağlı oluşan hemodinamik yanıtı baskılamada iv lidokain, iv remifentanil bolus ve bupivakain infiltrasyonunu karşılaştırmaktır. ASA I, II grubu 45 hasta rastgele seçilerek 3 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu sonrası; Grup I'de, çivili başlık takılmadan 3 dk önce iv remifentanil, Grup II de, çivili başlık takılmadan 1 dk önce iv lidokain, Grup III'de, aynı işlemden 5 dk önce lokal bupivakain infiltrasyonu yapıldı. Çivili başlık uygulaması öncesi ve sonrası operasyon süresince kalp hızı ve kan basıncı değerleri kaydedildi. Grup I'de çivili başlık öncesi ve sonrası yapılan ölçümlerde anlamlı farklılık gözlenmedi. Grup II'de çivili başlık öncesi ve sonrası yapılan ölçümlerde SKB, DKB, OAB değerleri T1'e göre T2 ve T3 de anlamlı yüksekti. KAH, T1'e göre T2, T3, T4, T5, T6' da anlamlı yüksekti. Grup III'de çivili başlık öncesi ve sonrası yapılan ölçümlerde anlamlı farklılık bulunmadı. Gruplar arası T1'e göre T2, T3, T4, T5, T6 remifentanil grubu, lokal bupivakain infiltrasyon grubu ile lidokain grubu SKB, DKB, OKB, KAH değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Remifentanil grubunda 2 hastada hipotansiyon ve 3 hastada bradikardi yan etkileri farklı ölçüm zamanlarında gözlendi. Lokal bupivakain infiltrasyonunun ve iv bolus remifentanil uygulamasının, kraniotomilerde çivili başlık uygulamasına hemodinamik yanıt kontrolünde iv bolus lidokain uygulamasına göre daha etkili olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak lokal bupivakain infiltrasyonunun operasyon süresince daha başarılı hemodinamik stabilite sağladığı kanaatindeyiz.Anahtar Kelimeler : Kraniotomi, Çivili Başlık, Remifentanil, Lidokain, BupivakainYazar Adı: Dz. Tbp. Yzb. Yavuz UĞURDanışman: Prof. Hv. Tbp. Kd. Alb. Ahmet COŞAR
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to compare the hemodynamical response to pinhead holder in patients to whom deciding craniotomy with bolus appliying of iv lidocain and remifentanyl against bupivacaine infiltration. 45 ASA I and II classed patients randomly selected in three groups. After the anesthetical induction; in Grup I, 3 minutes before fixing the pinhead holder iv remifentanyl, in Group II, 1 minute before fixing the pinhead holder iv lidocaine, in Group III, 5 minutes before the same process local bupivacaine infiltrated. We enlisted the heart rate and blood pressure values of whole patients before fixing the pinhead and after it during the surgery.In Group I there was not a meaningful variation among the values before and after fixing the pinhead holder. In Group II the measurement of SBP, DBP, MBP before and after fixing the pinhead holder were fairly higher in T2 and T3 against T1. HR was higher in T2, T3, T4, T5, T6 against T1. In Group III, before and after the pinhead holder there wasn?t any difference. Among the groups against T1, T2, T3, T4, T5, T6 remifentanyl group, local bupivacaine infiltration group and lidocaine group, we found significant statistical difference between SBP, DBP, MBP and HR. In remifentanyl group, 2 patients had hypotension, 3 patients had bradicardy side effects in different measurement times. Versus to iv bolus lidocaine; iv bolus remifentanyl and local bupivacaine infiltration are more effective in controlling the hemodynamical response to fixing pinhead holder in craniotomies. In conclusion, we thought that local bupivacaine infiltration provides a more successful hemodynamical stability during the operation.