Travma sonrası stres bozukluğu ve akut stres bozukluğu ile uyum bozukluğunun klinik açıdan karşılaştırılması
Adjustment disorder and clinical comparison of posttraumatic stress disorder and acute stress disorder
  1. Tez No: 272430
  2. Yazar: SERKAN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: TSSB, akut, travmatik, tepkisel bozukluklar, stres etkeni, PTSD, acute, traumatic, reactional disorders, stress factor
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), travmatik bir olaya maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan, yeniden yaşantılama, kaçınma-küntleşme ve aşırı uyarılmışlık semptomları ile kendini gösteren bir sendromdur. Travmatik olaylar kişinin yaşam bütünlüğünü tehdit eden olaylar olarak tanımlanır. Travmatik olaya verilen tepki korku, dehşet ve çaresizliği içerir. Belirtilerin olay sonrası 2-30 gün sürmesi ve dissosiyatif belirtilerin eşlik etmesi durumu ise Akut Stres Bozukluğu (ASB) olarak tanımlanmaktadır. Tıbbi hastalıklar, ekonomik ve kişiler arası ilişki sorunlarını içeren veya herhangi bir olumsuz yaşam olayının olmasının yeterli olduğu emosyonel cevapla karakterize duruma ise Uyum Bozukluğu (UB) denmektedir. Her üç bozukluk için de yaşam olayı sonrasında gelişmiş olma, en önemli tanımlayıcı etkendir. Bununla birlikte benzer yaşam olaylarına maruz kalan kişilerin farklı düzeyde ruhsal tepkiler göstermesi veya farklı şiddette gibi görünen yaşam olaylarına benzer ruhsal tepkiler verilmesi bu bozuklukların sınırlarının belirsizleşmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada ASB, TSSB ve UB tanısı alan hastaların semptom şiddetlerinin ve klinik seyirlerinin karşılaştırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine başvuran 14 ASB, 15 TSSB ve 28 UB hastası alınmıştır. Hastalara SCID uygulanarak tanı konulmuştur. İlk ay ASB, TSSB ve UB grupları 1. ayın sonundan itibaren ise TSSB ve UB grupları alınarak 6 ay izlem yapılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, algılanan sosyal destek ve genel işlevsellik düzeyinin ASB grubunda TSSB grubundan daha fazla olduğu, dissosiyatif semptomların şiddetinin ASB ve TSSB gruplarında benzer olduğu, başvuru esnasında UB grubunun travma sonrası stres semptomları dışındaki semptomlar açısından diğer gruplara benzerlik gösterdiği, fakat tedavi ile daha hızlı ve belirgin olarak düzeldiği, TSSB grubunda ilk başvurudan sonra geçici bir kısmi iyilik hali olduktan sonra zamanla işlevsellik düzeyinin ve travma sonrası stres semptomlarının şiddetinin eski düzeyine döndüğü ve Eşik altı TSSB' nin azımsanmayacak oranlarda görüldüğünü saptadık.
Özet (Çeviri)
Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) is a syndrome characterised by symptoms of re-experiencing the traumatic event, avoidance-emotional numbness and hypervigilance symptoms that can develop after exposure to a traumatic event. Traumatic events are described as events threatening the one's physical integrity. Responses to the event include intense fear, horror and helplessness.If the duration of symptoms is between 2 and 30 days and the state is accompanied by dissosiative symptoms, then it?s called as Acute Stress Disorder (ASD). Adjustment disorder (AD) is characterised by emotional responses including medical disorders, problems related to interpersonal relationships and economic problems or any negative life event. For all these three disorders, the most important descriptive factor is the symptoms developing after a negative life event. Nonetheless, people reacting with different intensity to similar life events, or reacting similarly to life events of different intensity bring forth to indefinite borders between these disorders. The aim of this study is to compare the clinical prognosis and symptom severity of patients diagnosed with ASD, PTSD, AD. In this study 14 patients diagnosed with ASD, 15 with PTSD, and 28 patients with AD were recruited who resorted to a physician in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Psychiatry Department. SCID is applied to diagnose patients. 6 months of follow-ups are conducted with recruting the ASD, PTSD and AD group in the first month, and after this interval, PTSD and ASD groups are recruited. According to results of our study, we found that perceived socail support and general functionality status was higher in ASD group than PTSD group; dissosiative symptom severities were similar in ASD and PTSD groups; AD group was similar to other groups in terms of syptoms other than posttraumatic symptoms in appliance to hospital but with treatment, the improvement of this group was faster and more distinct than the other groups; in PTSD group, after first appliance to psychiatry clinic, and after a temporary well-being period, relapses are shown in symptoms of post-traumatic stress and general functionality level; and lastly Subthreshold PTSD, was seen in high rates enough not to be undervalued.