İskeletsel Sınıf I, Sınıf II, Sınıf III vakaların panoramik radyografi özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the properties of orthopantomographs in skeletal Class I, Class II, Class III Subjects
  1. Tez No: 272477
  2. Yazar: NAZILE MACHMOUT KECHAGIA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ÖZDİLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İskeletsel sınıf I, iskeletsel sınıf II, iskeletsel sınıf III, Panoramik film, Sefalometrik film
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmanın amacı; iskeletsel sınıf I, sınıf II, sınıf III vakaların panoramik filmlerini değerlendirerek, lateral sefalometrik filmlerin kullanımını azaltıp iskeletsel anomalilerin teşhisinin yapılabilirliğini araştırmaktır.Araştırmamızda lateral sefalometrik ve panoramik filmleri kullanılan toplam 956 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Bireylerin yaş aralığı 7 ile 18 arasıdır ve iskeletsel sınıf I (0 ? ANB < 4°), sınıf II (ANB ? 4°) ve sınıf III (ANB açısı < 0°) anomali olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.Sürekli değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı birlikteliğin olup olmadığı Pearson'un Korelasyon testi ile incelenmiştir. Panoramik film ölçümlerinden, sefalometrik film ölçümlerinin tahmin edilmesinin istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını incelemek amacıyla Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Panoramik filmlerde, her bir sınıf içerisinde sağ ve sol taraf ölçümler arasındaki farkın önemliliği İki Eş Arasında Farkın Önemlilik (Bağımlı-t) testi ile değerlendirilmiştir. Sınıflar arasında panoramik film ölçüm ortalamaları yönünden farkın önemliliği tek yönlü varyans (One-Way ANOVA) analizi ile araştırılmıştır. Varyans analizi sonucunda istatistiksel olarak anlamlı farkın görülmesi halinde farka neden olan sınıfları tespit etmek amacıyla post hoc Tukey testi kullanılmıştır. Olası tüm çoklu karşılaştırmalarda Tip I hatayı kontrol altına alabilmek için Bonferroni düzeltmesine başvurulmuştur.Elde edilen sonuçlara dayanılarak;Sefalometrik parametreler ile panoramik filmdeki eşdeğer kabul ettiğimiz parametreleri karşılaştırdığımızda boyutsal ölçümlerin korelasyon ve regresyon değerleri açısal ölçümlere oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır.Farklı bireylerde ve aynı bireyde sağ sol mandibuler kanal farklılık göstermektedir. Bu sebeple panoramik filmde gonial açı ve dik yön belirlemede mandibuler kanalın kullanılmaması daha uygun olacağını düşünmekteyiz.Gonial açı ile ilgili en yüksek regresyon modeli sefalometrik ölçümdeki ArGoGn ile eşdeğer kabul edilen panoramik ölçümdeki RutRat/CutCat olduğu görülmüştür. Ayrıca gonial ve dik yön açılarını sağ sol olarak kendi içinde değerlendirdiğimizde sadece iskeletsel sınıf I'de farkın anlamsız diğer gruplarda sağ taraf daha fazla olmak üzere fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Panoramik filmde iskeletsel bulgular değerlendirildiğinde sağ taraftaki açısal ve boyutsal ölçümler sol tarafa göre daha yüksektir bu farklılık belirgin bir asimetri mevcut değilse; kondiler büyümeden, sağ ve sol taraftaki çiğneme alışkanlıklarından kaynaklanabilmektedir.Unutmamak gerekir ki oluşturduğumuz birinci derece denklemler Sirona Orthophos XG Plus Ds/Ceph cihazı ile elde edilen panoramik ve sefalometrik filmler üzerinden oluşturulmuştur. Farklı panoramik ve sefalometrik cihazlardan elde edilen filmlerde aynı denklemler kullanılması halinde magnifikasyon riski nedeniyle dikkatli olunması gerekmektedir.Panoramik filmlerin klinik ve radyografik değerlendirmeyle birlikte dik yön, okluzal düzlemler dikkate alınarak tedavi planlamasına katkısının yüksek olduğu görüşündeyiz. Bunun yanısıra asimetri ve ortognatik cerrahi vakalarında teşhis ve tedavi planlamasında panoramik filmlerin vazgeçilmez teşhis aracı olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to assess the diagnosis capability of orthopantomographs in class I, class II and class III skeletal anomalies by reducing the use of lateral cephalometric radiographs.In this study 956 individuals within 7-18 years of age with lateral cephalometric and orthopantomographs were included. These individuals were divided into three groups as follows; skeletal class I (0??ANB