Tekvando sporcularında koruyucu ağızlık kullanımının solunum fonksiyonlarına etkisi
RFT (Respiratory Function Test) effects of wearing mouthguards
- Tez No: 272500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Spor, Chest Diseases, Sports
- Anahtar Kelimeler: Mouth Protective Materials, RFT (respiratory function test), Spirometer, Teakwondo
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Tekvando Sporcularında Koruyucu Ağızlık Kullanımının Solunum Fonksiyonlarına EtkisiAğız koruyucuları temas sporlarına katılan sporcular için gerekli koruyucu malzemenin bir parçası olarak dikkate alınır. Bu çalışmanın amacı tekvando sporcularının ventilasyon parametrelerine ağız koruyucularının etkisini ölçmektir.Yaşları 20?30 arasında olan 16 sporcu çalışmaya dahil edilmiştir. Sporculara SFT laboratuarında randomize şekilde, ağızlıklı ve ağızlıksız olarak spirometre ile solunum fonksiyon testleri yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS programı kullanıldı. Yapılan araştırma sonucunda ağızlık kullanımı ile solunum fonksiyonlarında anlamlı değişiklik meydana gelmediği bulundu.Anahtar sözcük: Ağızlık, Solunum Fonksiyon Testi, Spirometre, Tekvando
Özet (Çeviri)
RFT (respiratory function test) effects of wearing mouthguardsMouth protective materials known as necessary for the athletes who participate in contact sports. Aim of this thesis is to show function of mouth protective materials in rft (respiratory function test).The study includes 16 athletes who between 20-30 years old. We compared RFT results of athletes who used mouth protective materials and who didnt use by spirometer. We statically analize results by SPSS. At the end of our study we show that mouth protective materials didnt make any meaningful changes in RFT.