Tekvando sporcularında Yeni Zelanda siyah Frenk üzümü (Ribes nigrum L.) ekstraktının antrenmana bağlı kas hasarının iyileşmesine etkisi
The effect of New Zealand blackcurrant (Ribes nigrum L.) extract on exercise-induced muscle damage recovery in taekwondo athletes
  1. Tez No: 996094
  2. Yazar: MUSTAFA KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Zelanda siyah frenk üzümü (NZBC), Ribes Nigrum L, tekvando, enflamasyon, kas hasarı, New Zealand blackcurrant (NZBC ), Ribes Nigrum L, taekwondo, inflammation, muscle damage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Yoğun antrenmanlara yapan tekvando sporcuları, kas hasarı, enflamasyon ve oksidatif stres gibi fizyolojik yüklenmeler yaşamaktadır. Çalışmamızın amacı, Yeni Zelanda siyah Frenk üzümü ekstresinin (NZBC) yüksek şiddetli egzersiz sonrası görülen biyokimyasal tepkilere etkilesini değerlendirmektir. Araştırma çift-kör randomize, Plasebo kontrollü tasarlanmıştır. Çalışmaya yaş, vücut kompozisyonu ve antrenman düzeyleri benzer olan 29 elit tekvando sporcusu katılmıştır. Katılımcılar rastgele Plasebo (n=15) ve deney grubu (NZBC, n=14) olarak ayrılmıştır. Her iki gruptan egzersiz protokolü öncesi ve sonrasında 24. saat ve 7. gün olarak üç farklı zaman noktasında kan örnekleri alınmıştır. Kreatin kinaz (CK), protein karbonil (PC), reaktif oksijen türleri (ROS), total antioksidan kapasite (TOAC), TNF-α, IL-6 ve IL-10 parametreleri ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. Ayrıca egzersize bağlı subjektif kas ağrısı Görsel Analog Ölçeği (VAS) ile değerlendirilmiştir. NZBC grubunda CK seviyelerinde 24. saatte Plasebo grubuna göre anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05), ancak 7. günde anlamlı bir azalma tespit edilmiştir (p<0,05). Protein karbonil düzeyleri her iki zaman noktasında da NZBC grubunda anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p<0,05). ROS seviyeleri özellikle 24. saatte belirgin şekilde düşmüştür (p<0,01), 7. günde de düşüş devam etmiştir (p<0,05). TOAC düzeyleri NZBC grubunda 7. günde anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0,05). TNF-α ve IL-6 düzeylerinde 24. saatte anlamlı düşüş saptanmış (p<0,01), 7. günde bu etki korunmuştur (p<0,05). IL-10 düzeyleri başlangıçta yüksek seyretmiş ancak 7. günde anlamlı şekilde azalmıştır (p<0,05). VAS skorları NZBC grubunda 24. saat ve 7. günde anlamlı ve düşük bulunmuştur (p<0,05). NZBC takviyesi yoğun egzersiz sonrası oluşan kas hasarı, enflamasyon ve oksidatif stresi azaltarak toparlanma sürecini desteklemektedir. Bu bulgular, doğal antioksidan takviyelerin sporcu sağlığı ve performansı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Taekwondo athletes exposed to intensive training are more susceptible to physiological stressors such as muscle damage, inflammation, and oxidative stress. In this context, the aim of this study was to evaluate the effects of New Zealand blackcurrant (NZBC) extract on biochemical responses to high-intensity exercise. The study was designed as a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. A total of 29 elite taekwondo athletes with similar age, body composition, and training levels participated in the study. Participants were randomly assigned to either a placebo group (n = 15) or an experimental group (NZBC, n = 14). Blood samples were collected at three time points: before the exercise protocol, 24 hours after, and 7 days after. Biochemical parameters including creatine kinase (CK), protein carbonyls (PC), reactive oxygen species (ROS), total antioxidant capacity (TOAC), TNF-α, IL-6, and IL-10 were analyzed using the ELISA method. Additionally, exercise-induced subjective muscle soreness was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). The results showed no significant difference in CK levels between the groups at 24 hours (p > 0.05), but a significant reduction was observed in the NZBC group at day 7 (p < 0.05). PC levels were significantly lower in the NZBC group at both post-exercise time points (p < 0.05). ROS levels showed a marked decrease at 24 hours (p < 0.01), and this reduction persisted at day 7 (p < 0.05). TOAC levels were significantly higher in the NZBC group at day 7 (p < 0.05). TNF-α and IL-6 levels significantly decreased at 24 hours (p < 0.01), and this effect was maintained at day 7 (p < 0.05). IL-10 levels were initially elevated but significantly decreased by day 7 (p < 0.05). VAS scores were significantly low in the NZBC group at both 24 hours and 7 days (p < 0.05). In conclusion, NZBC supplementation supports the recovery process by reducing muscle damage, inflammation, and oxidative stress following intense exercise. These findings highlight the potential benefits of natural antioxidant supplementation on athlete health and performance.