Üst gastrointestinal yakınmalı hastalardan alınan dışkı örneklerinde helicobacter pylori antijeni araştırılması
Investigation of helicobacter pylori antigen in stool samples of patients with upper gastrointestinal complaints
- Tez No: 272676
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YAZGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, üst gastrointestinal yakınma, hızlı üreaz testi, H.pylori kaset testi, Helicobacter pylori, upper gastrointestinal complaint, rapid urease test, H.pylori card test
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dünyada en sık görülen bakteriyal infeksiyonlardan bir tanesi olan H.pylori infeksiyonu; gastrit, gastrik ve peptik ülser, gastrik adenokarsinom ve MALT lenfoma için risk faktörüdür. Tanısında invaziv testler (kültür, histopatoloji ve hızlı üreaz testi) ve noninvaziv testler (üre soluk testi, HpSA, hızlı antijen testleri ve serolojik metotlar) kullanılmaktadır. Bu çalışmada, üst gastrointestinal yakınması olan hastalardan endoskopi esnasında alınan biyopsi örneklerine uygulanan hızlı üreaz testi ile endoskopi sonrasında hastalardan alınan dışkı örneklerine uygulanan tek adımlık H.pylori kaset testinin sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Üst gastrointestinal yakınmalar ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı polikliniğine Ocak 2010 - Mayıs 2010 tarihleri arasında başvuran 122 olguya endoskopi uygulanarak biyopsi materyali alındı ve endoskopi sonrasında gaita örnekleri toplandı. H.pylori enfeksiyonu; üst GİS yakınmalı hastalarda altın standart olarak kabul edilen hızlı üreaz testi (Salubris Helicheck) ile tespit edildi. Tüm hastalardan alınan gaita örneklerine hızlı, tek adımlık Helicobacter pylori kaset testi (H&R H. pylori CARD, VEGAL Farmaceútica, Madrid, Spain) uygulandı.Hızlı tek adımlık H.pylori kaset testinden elde edilen veriler ile altın standart testin (hızlı üreaz) verileri karşılaştırıldı. Çalışmaya alınan 122 hastanın 16'sı (%13.2) H.pylori infeksiyonu yönünden negatif bulunurken, 106'sı (%86.8) pozitif bulundu. H.pylori kaset testi, pozitif olması gereken 106 testten 98'ini pozitif olarak bulurken, negatif olarak beklenen 16 testten 13'ünü negatif buldu. H.pylori kaset testinin sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değerleri sırasıyla %92.45, %81.25, %97.02 ve %61.90 bulunmuştur.Sonuç olarak H.pylori kaset testi, noninvazif, H.pylori enfeksiyonunun tanısında kullanması kolay ve ucuzdur. Serolojik antikor testleri ve bazı invazif testler yerine kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
H.pylori infection which is one of the most common bacterial infections all over the world is a risk factor for gastritis, gastric and duodenal ulcers, gastric adenocarcinoma and mucosa-associated lymphoid tissue (MALT) lymphoma. Invasive methods (culture, histopathology and rapid urea test) and noninvasive methods (urea breath test, stool antigen test, rapid antigen tests and serological methods) are used in diagnosis of H.pylori. The aim of this study was determined that compare the results between rapid urease test, is applied to biopsy specimens which are taken during the endoscopy, and H.pylori cassette test, is applied to stool specimens which are collected after the endoscopy.Endoscopy was performed, biopsy specimens were taken and stool specimens were collected after endoscopy in 122 patients with upper gastrointestinal complaints referred to Ataturk University, Medical Faculty, Gastroenterology Department between January 2010 - May 2010. H.pylori infection was detected with rapid urease test (Salubris Helicheck) that is accepted gold standart test. Rapid, one step H.pylori card test (H&R H. pylori CARD, VEGAL Farmaceútica, Madrid, Spain) was applied to all patients stool specimens.The datas that were obtained from rapid one step H.pylori card test and the gold standart test (rapid urease test) were compared. In this study 106 of 122 patients (86.8%) were positive for H.pylori infectious, while 16 of 122 patients (13.2%) were negative. H.pylori card test was negative in 13 of 16 patients and was positive in 98 of 106 and. The sensitivity, specifity, positive predictive value and negative predictive value of the methods of H.pylori card test were 92.45%, 81.25%, 97.02% and 61.90% respectively.In conclusion, H.pylori card test is cheap, easy and noninvasive test that is advisable for using instead of serological antibody tests and some invasive tests.