Betahistin ve sinnarizinin subjektif tinnituslu hastalardaki etkinliğinin odyolojik ve subjektif olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 471617
  2. Yazar: HANİFE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, betahistin dihidroklorür, sinnarizin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tinnitus (kulak çınlaması) orta ve ileri yaşlarda sıklıkla görülen bir yakınmadır. Objektif ve sübjektif olarak iki gruba ayrılır. Bu çalışmada 2013- 2015 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi KBBpolikliniğine tinnitus nedeniyle başvuran ve betahistin, sinnarizin ve bunların birleşimini kullanan hastaların tedavi öncesi ve sonrası odyolojik bulguları karşılaştırdı. Yaşları ve cinsiyetleri birbirine yakın 102 kişi rastgele üç eşit gruba ayrıldı. Tinnitusu olan 34 kişiye (Grup 1) betahistin 24mg 2x1 önerildi. Tinnitusu olan diğer 34 kişiye (Grup 2) sinnarizin 2x75mg önerildi. Üçüncü 34 tinnitusu olan hastaya da (Grup 3) sinnarizin 2x75mg ve betahisitin 2x24mg başlandı. Tinnitus yakınması olmayan 34 kişide (Gurup 4) kontrol gurubu olarak alındı. Çınlaması olan hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası birinci ayda odyolojik değerlendirmeleri yapıldı. Tüm hastalarda tedavi öncesi ve sonrası saf ses odyometri, yüksek frekans odyometri, DPOAE, tinnitus şiddeti, tinnitus frekans aralığı, ve tinnitus semptom skorlaması yapıldı. Hiçbir hastada tinnitus tam olarak düzelmedi.Odyolojik değerlendirmeler sonucunda,betahistin kullanan hastalarda 0.5kHz ve 6kHz frekanslarında işitme eşiklerinde (p=0.032 ve p=0.009),sinnarizin kullananlarda 6kHz ve 8kHz de işitme eşiklerinde düzelme görüldü (p=0.022, p=0.028). Yüksek frekans odyometri testinde Grup I ve II de sol kulakta 11.2kHz de işitme eşiklerinde anlamlı düzelme görüldü (p=0.046). Çalışma gruplarındaki hastalar ile kontrol grubundaki bireylerin OAE sonuçları karşılaştırıldığında, anlamlı bir fark görülmedi. Tedadavi alan gurupların tinnitus frekans ortalamaları karşılaştırrıldığında üç gurup arasında anlamlı bir fark görülmedi. Gruplarrın vizüel analog skorlamaları karşılaştırıldığında dört grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların tinnitus semptom skorlaması araştırıldığında, grup I deki 34 hastanın 15'inde (% 44,1) grup II deki 34 hastanın 14'ünde (%41,2) grup III deki 34 hastanın 9'unda (%26,5) iyileşme görüldü.
Özet (Çeviri)
Tinnitus is a common complaint of middle age and elderly. It is classified as objective and subjective tinnitus. In this study, we aimed to compare the audiological test results of patients with tinnitus who admitted to Mersin University Otorhinolaryngology department between years 2013-2015 and used betahistine, cinnarizine and the combination of both as treatment regimen. The test results were also compared with the patients without tinnitus complaint. Three group of patients with similar age and sex distribution, 34 patients in group I –only betahistine group, 34 patients in group II –only cinnarizine group and 34 patients in group III- combination treatment regimen were enrolled in the current study. 34 patients without tinnitus were taken as the control group and audiological tests were done. Audiological tests were done before and after the first month of thetreatment regimen. All patients were undergone pure tone audiometry, high frequency audiometry, distortion product otoacoustic emmission, tinnitus pitch match testing, tinnitus amplitude testing and tinnitus symptom scoring. Tinnistus was not improved completely in any patients. In the audiological tests hearing levels were improved at 0.5kHz and 6kHz frequencies in Group I (p=0.032 ve p=0.009), and at 6kHz and 8kHz frequencies in Group II (p=0.022, p=0.028).In the high frequency audiometric test significant improvement was observed at 11.2kHz frequencies left ears from Group I and II and right ears from Group III. When the OAE results of groups were compared, significant improvement was not detected in any groups. Tinnitus frequence levels were not changed in any patients from three Groups. When the tinnitus symptom scores were compared, 15 patients (44.1 %) in group 1, 14 patients (41.2 %) in group 2 and 9 patients (26.5 %) in group 3 had improvement in symptom scores. KeyWords: tinnitus, betahistine dihydrochloride, cinnarizine