Kronik kalp yetersizliği ve revaskülarizasyona uygun olmayan koroner arter hastalarında Enhanced External Counterpulsation tedavisinin hastaların kan adiponektin düzeylerine etkisi
Effect of Enhanced External Counterpulsation treatment on blood adiponectin level in patients with cronic heart failure and who are not appropriate to revascularisation
  1. Tez No: 272717
  2. Yazar: MEHMET FATİH AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ KOZDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: EECP, adiponektin, dirençli angina pektoris, kalp yetersizliği, EECP, adiponectin, resistant angina pectoris, heart failure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
AmaçKY hastalarında artan adiponektin düzeyi mortalitenin bağımsız bir öngördürücüsüdür. EECP tedavisinin adiponektin düzeylerine olan etkisi daha önce hiç araştırılmamıştır. Çalışmamızda kronik KY ve revaskülarizasyona uygun olmayan KAH hastalarında, EECP tedavisinin hastaların klinik, ekokardiyografik, biyokimyasal ve hematolojik parametrelere, fonksiyonel ve anginal sınıflamaya olan etkilerine, ayrıca serum adiponektin düzeylerine olan etkisini araştırmayı amaçladık.Hastalar ve YöntemNisan 2009 ? Mayıs 2010 tarihleri arasında başvuran, KAH saptanan ancak PKG veya KABG uygulanamayan 15 hasta EECP tedavi grubuna, benzer klinik özelliklere sahip aynı sayıdaki hastalar da medikal tedavi grubuna alındı. EECP tedavi grubuna, seanslara başlamadan önce ve toplam 35 seans sonunda, medikal tedavi grubuna ise çalışmaya alınınca ve yaklaşık 7 hafta sonrasında vizit yapılarak fizik muayeneleri ile laboratuvar ve ekokardiyografik tetkikleri yapıldı.BulgularGrupların temel klinik özellikleri birbirine benzerdi. Sadece PKG öyküsü EECP tedavi grubunda %57 iken, medikal tedavi grubunda %13 `tü (p=0.02). Kontrollerde EECP tedavisi grubunda SVEF %27.03 ± 14.2'den %31.74 ± 12.6'ya çıktı (p=0.004). Ancak SV diyastolik fonksiyonda EECP grubunda istatiksel olarak anlamlı değişiklik saptanmadı. Medikal tedavi grubunda hem SV sistolik, hem de SV diyastolik fonksiyonda anlamlı değişiklik izlenmedi. BNP değeri EECP tedavi grubunda 694 ± 857 pg/ml'den 436 ± 692 pg/ml'ye düştü (p=0.001) Medikal tedavi grubunda anlamlı değişiklik gözlenmedi. EECP tedavisi grubunda serum adiponektin değeri 644 ± 572 pg/ml'den 487 ± 375.6 pg/ml'ye düştü (p=0.02) Medikal tedavi grubunda anlamlı fark saptanmadı. EECP tedavi kolunda başvuru esnasındaki NYHA sınıflaması 2.33 ± 0.62 iken, tedavi sonrasında 1.46 ± 0.51 ` e düştü (p=0.001). Medikal tedavi grubunda ise başvuru esnasındaki NYHA sınıflaması 2.06 ± 0.59'dan 2.00 ± 0.38'e düştü.(p>0.05) İki grup arasındaki değişim farkı ise anlamlı saptandı (p=0.01) EECP tedavisi kolunda başvuru esnasındaki CCS sınıflaması 2.08 ± 0.74 iken 1.29 ± 0.61'e düştü (p=0.01). Medikal tedavi grubunda ise başvuru esnasındaki 1.60 ± 0.74'den 1.27 ± 0.59'a düştü. (p=0.06) İki grup arasındaki değişim anlamlı saptanmadı. Medikal tedavi grubunda adiponektin seviyesi total kolesterol ve trigliseridle negatif korelasyon göstermiştir (p değerleri sırasıyla 0.01, 0.003) EECP tedavisi grubunda ise bazal NYHA sınıflaması ve homosistein düzeyleri ile pozitif korelasyon göstermiştir (p değerleri 0.046 ve 0.03)Sonuçlar:EECP tedavisi hastaların fonksiyonel kapasitelerinde iyileşme, NYHA ve CCS sınıfı değerlerinde anlamlı gerileme sağlamakta, BNP düzeylerini etkili biçimde düşürmektedir. Diğer taraftan EECP tedavisi ile SVEF anlamlı şekilde artmaktayken SV diyastolik fonksiyonlarda değişiklik gözlenmemektedir. KY hastalarında artmış mortalitenin bağımsız bir öngördürücüsü olan serum adiponektin düzeylerinde EECP tedavisi, medikal tedavi grubuna göre anlamlı şekilde azalma sağlamaktadır. Medikal tedavi grubunda serum adiponektin düzeyleri ile total kolesterol ve trigliserid miktarı negatif korele iken, EECP tedavisi grubunda NYHA sınıfı ile homosistein değerleri pozitif korele olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background:Increased adiponectin level is an independent predictor of mortality in patient with heart failure. Effect of EECP treatment on adiponectin level has not been investigated previously. The aim of this study is to investigate the effect of EECP treatment on adiponectin level, NYHA class, CCS class, echocardiographic, hematological and biochemical parameters in patients with chronic heart failure and who are not appropriate to revascularization.Patients and method:Between April 2009 and May 2010 fifteen patients who were not appropriate to PCI and CABG were included to EECP treatment group and 15 patients with simila clinical properties included to medical treatment group. Baseline physical examination, hematological, biochemical and echocardiographic parameters of all patients were evaluated at the beginning and re-evaluated after 35 sessions in EECP group, aproximately after 7 weeks in medical treatment group.Results:Baseline clinical, hematological, biochemical and echocardiographic characteristics of the groups were similar. Only prior PCI history rate was 57% in EECP group and 13% in medical treatment group (p=0.02). In EECP group LVEF increased from 27.03% ± 14.2 % to 31.74% ± 12.6% (p=0.004), but statistically significant improvement was not detected in LV diastolic functions. In medical treatment group both LV sistolic and diastolic functions did not improve. In EECP group, BNP levels decreased from 694 ± 857 pg/ml to 436 ± 692 pg/ml (p=0.001) and adiponectin level decreased from 644 ± 572 pg/ml to 487 ± 375.6 pg/ml (p=0.02 ). However in medical treatment group significant decrease was not detected in BNP and adiponectin levels. Average baseline NYHA classification of EECP group was 2.33 ± 0.62 and decreased to 1.46 ± 0.51 after 35 sessions (p=0.001). Average baseline NYHA classification of medical treatment group was 2.06 ± 0.59 and decreased to 2.00 ± 0.38 (p>0.05). Difference of change between two groups were found to statistically significant (p=0.01). Average CCS classification decreased from 2.08 ± 0.74 to 1.29 ± 0.61 (p=0.01) in EECP group and decreased from 1.60 ± 0.74 to 1.27 ± 0.59 in medical treatment group (p=0.06). Difference of change between two groups were not found to statistically significant. Adiponectin level showed negative correlation with total cholesterol and triglyceride (p values 0.01 and 0.003) in medical treatment group. In EECP group it showed a positive correlation with basal NYHA class and homocysteine levels (p values 0.046 and 0.03).Conclusion:EECP treatment supplies improvement in functional capacity of the patients, downgrades NYHA, CCS class and effectively decreases BNP levels. On the other hand EECP treatment increases LVEF but does not improve LV diastolic functions. EECP also significantly decreases adiponectin level which is independent predictor of mortality in patient with heart failure, when compared with medical treatment. Serum adiponectin levels show negative correlation with total and VLDL cholesterol, triglyceride in medical treatment group and show positive correlation with NYHA class and homocysteine levels. in EECP group.