Kronik obstrüktif akciğer hastalığı atağı ile acil servise başvuran hastalarda diyafram disfonksiyonunun yatak başı ultrasonofrafi ile değerlendirilmesinin noninvaziv mekanik ventilasyon başarısızlığını öngörmede etkinliği
The efficiency of bedside ultrasonographic evaluation of diaphragm dysfunction in predicting noninvasive mechanical ventilation failure in patients with chronic obstructive pulmonary disease exacerbation
- Tez No: 554461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE GÜNALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, KOAH, NIMV, ultrasonografi, COPD, emergency department, NIMV, ultrasonography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı gittikçe sıklığı artan bir hastalıktır ve ataklarla seyrederek ölümlere neden olmaktadır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ataklarında standart tedaviye ek olarak bazı hastalarda solunum desteği gerekebilmektedir. Akut solunum yetmezliğiyle hastaneye yatan hastalarda başlangıç tedavi yöntemi olarak noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV) tercih edilmektedir. NIMV uygulamasının başarısız olması durumunda endotrakeal entübasyon yapılarak invazif mekanik ventilasyon uygulanır. Kısa bir noninvaziv solunum desteği seyri sonrası endotrakeal entübasyon gerektiren hastaları belirleyen faktörler tam olarak aydınlatılamamıştır. KOAH ataklarında, diyafram disfonksiyonun yaygınlığı ve klinik sonuçları bilinmemektedir. Çalışmamızın amacı, KOAH atağı ile acil servise başvuran ve solunum desteği ihtiyacı olan hastalarda ultrasonografi aracılığıyla diyafram disfonksiyonun tespiti ve NIMV başarısızlığı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel ve gözlemsel prospektif çalışma 01 Temmuz 2018 - 01 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Erişkin Acil Servisi'nde yapıldı. Acil servise başvuran ve KOAH atak tanısı düşünülen ve dahil etme kriterlerine uyan hastalara, çalışmayı yürüten hekim tarafından yatak başı diyafram ultrasonografisi yapılmıştır. Hastaların demografik verileri, klinik öyküleri, vital bulguları, arter kan gazı verileri, rutin laboratuvar değerleri ve eşlik eden klinik durumları tespit edilmiştir. Hastaların takibinde NIMV başarısızlığı olup olmadığı, hastanede yatış süreleri ve hastane içi ölüm olup olmadığı tespit edilerek diyafram ultrasonografisi bulguları ve diğer verilerle analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Diyafram disfonksiyonu olan 15 (%25) hastanın 11(%73,3)'inde NIMV başarısızlığı saptandı. Diyafram disfonksiyonu ile son 2 ay içerisinde antibiyotik kullanımı, PaCO2 ve solunum hızı ilişkili bulundu. Diyafram disfonksiyonu olmayan 45(%75) hastanın 2 (%4,4)'sinde NIMV başarısızlığı oldu. Diyafram disfonksiyonu ile NIMV başarısızlığı ilişkili bulundu. NIMV başarısızlığı ile ilişkili diğer faktörler pH, PaCO2 ve solunum sayısı olarak bulundu. Çalışmamızda diyafram disfonksiyonun NIMV başarısızlığını öngörmede duyarlılığı %84,6, özgüllüğü %91,4, pozitif öngörü değeri %73,3, negatif öngörü değeri %95,5 olarak bulundu. Sonuç: KOAH atak ile Acil servise başvuran hastalarda NIMV başarısızlığını öngörmede yatak başı uygulanan diyafram ultrasonografisi duyarlılığı ve özgüllüğü yüksek bir tetkiktir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic Obstructive Pulmonary Disease is an increasingly common disease and causes deaths with exacerbations. In chronic obstructive pulmonary disease exacerbations, in addition to standard treatment, some patients may require respiratory support. Noninvasive mechanical ventilation (NIMV) is preferred as the initial treatment method in patients hospitalized with acute respiratory failure. If NIMV fails, invasive mechanical ventilation is performed by endotracheal intubation. The factors determining endotracheal intubation after a short course of noninvasive respiratory support have not been fully elucidated. The prevalence and clinical consequences of diaphragmatic dysfunction in COPD exacerbations are unknown. The aim of this study was to evaluate the detection of diaphragmatic dysfunction by ultrasonography and its effect on NIMV failure in patients who come to the emergency care with COPD exacerbation who needed respiratory support. Materials and Methods: This cross-sectional and observational prospective study was performed between July 01, 2018 and May 01, 2019 at Ankara University School of Medicine Ibn-i Sina Hospital, Adult Emergency Department. Bedside diaphragm ultrasonography was performed by the physician conducting the study in patients admitted to the emergency department with a diagnosis of COPD exacerbation and meeting the inclusion criteria. Demographic data, clinical history, vital signs, arterial blood gas data, routine laboratory values and accompanying clinical conditions were determined. In the follow-up of patients, hospitalization time, whether there was NIMV failure and in-hospital deaths were determined, and analyzed with diaphragm ultrasonography findings and other data. Results: A total of 60 patients were included in the study. NIMV failure was detected in 11 (73.3%) of 15 (25%) patients with diaphragmatic dysfunction. Diaphragmatic dysfunction was associated with antibiotic use in the last 2 months, PaCO2 and respiratory rate. Of 45 (75%) patients without diaphragmatic dysfunction, 2 (4.4%) had NIMV failure. Diaphragmatic dysfunction was associated with NIMV failure. Other factors associated with NIMV failure were pH, PaCO2, and respiratory rate. In our study, the sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of diaphragm dysfunction in predicting NIMV failure were 84.6%, 91.4%, 73.3% and 95.5%, respectively. Conclusion: Bedside diaphragm ultrasonography is a highly sensitive and specific test for predicting NIMV failure in patients with COPD exacerbation.