Koroner ektazi saptanan hastalarda serum asimetrik dimetilarginin düzeylerinin değerlendirilmesi
The assessment of serum asymmetric dimethylarginine levels in patients with coronary artery ectasy
  1. Tez No: 272758
  2. Yazar: BURHAN ÇABUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT MESUT DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik Dimetilarginin, KAE, Asymmetric Dimethylarginine, CAE
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Koroner arter ektazisi (KAE) nadir görülen bir koroner arter anomalisi olup, koroner arterin bir bölümünün anormal olarak, komşu normal segment çapından 1.5 kat veya daha fazla genişlemesi olarak tanımlanır. KAE'nin altında yatan mekanizma ve klinik önemi tam olarak netlik kazanmamıştır. KAE genellikle asemptomatik olmakla birlikte, miyokardiyal iskemiye neden olabilmesi açısından önemlidir.Endotel kaynaklı vazoaktif aracılardan en önemlisi `endojen anti-aterosklerotik molekül' olarak adlandırılan NO'dur. eNOS enziminin katalizlediği bir reaksiyon ile L-arginin'den sentezlenir. NO vasküler tonusu düzenleyerek vasküler homeostazın sağlanmasında önemli bir rol oynar. Vazodilatör etkisinin yanı sıra; platelet agregasyonu, lökosit migrasyonu, hücresel adezyon ve vasküler düz kas proliferasyonunu inhibe eder. Aterosklerozisi başlatan ve arttıran tüm durumlarda NO'nun mutlak veya relatif eksikliği vardır. Asimetrik dimetil arginin (ADMA), eNOS'un endojen kompetitif inhibitörüdür. Çeşitli çalışmalarda endotelyum kaynaklı NO'nun üretimi ve biyoyararlanımını azalttığı gösterilmiştir. Artmış plazma ADMA düzeyinin endotelyal disfonksiyon ve aterosklerozun erken bir göstergesi olduğu düşünülmektedir.Çalışmamızda KAE etiyopatogenezinde endotel disfonksiyonun varlığının gösterilmesi amacıyla, KAE'si olan ve normal koroner kan akımına sahip iki grup arasında, endoteliyal fonksiyon göstergesi olan plazma ADMA düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Anjiografik olarak KAE saptanan 27 hastayla, benzer risk profili ve demografik özelliklere sahip KAE saptanmayan 29 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastaların plazma ADMA düzeyi kompetatif ELİSA yöntemi ile ölçüldü.Çalışmamızda iki grup arasında plazma ADMA düzeyleri açısından istatiksel fark saptanmazken, alt grup analizinde diffüz ektazi olanlarda ve RCA'larında ektazi olanlarda plazma ADMA düzeyi normal koroner akımlı gruba göre daha yüksek saptandı. Bu durum diffüz KAE etiyopatogenezinde endotel disfonksiyonun rolünü kuvvetli bir şekilde desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery ectasia (CAE) has been characterized as a localized or diffuse non-obstructive lesion of the epicardial coronary arteries with a luminal dilation exceeding 1.5-fold the normal adjacent segment or vessel diameter. The etiopathogenesis of this coronary enlargement is completely unknown, and its clinical signifi cance also remains poorly understood. CAE?s are usually asymptomatic however it is important because of causing ischemia.The most important endothelium-derived vasoactive mediator is NO that is named as `endogenous anti-atherosclerotic molecule?. It?s synthesized from L-arginine in a reaction catalyzed by eNOS enzyme. NO plays an important role in maintaining vascular homeostasis by regulating vascular tone. Besides its vasodilator action, it inhibits platelet aggregation, leukocyte migration, cellular adhesion and vascular smooth muscle proliferation. NO has a certain or relative deficiency in all conditions that trigger and enhance atherosclerosis. Asymmetric dimethylarginine (ADMA), is endogenous competitive inhibitor of eNOS. In various studies, it was shown that it decreases the production and bioavailability of endothelium-derived NO. It is thought that increased plasma ADMA levels is an early indicator of endothelial dysfunction and atherosclerosis. In our study, plasma ADMA levels were examined between patients with CAE and normal coronary arteries, in order to indicate the presence of endothelial dysfunction in SCF pathophysiology.Twenty-three patients with angiographically detected CAE and 29 patients with same demographic properties and normal coronary arteries were included to the study. Plasma ADMA levels of both groups were analysed with competitive enzyme-linked immunoassay method.There were no statistically significant difference between the groups. However subgroup analyses revealed higher ADMA levels in patients with diffuse ectasia and those with ectasia in right coronary artery (RCA). Our study showed that, endothelial functions might play role in ethiolopathogenesis of diffuse coronary ectasia.