Osteoporoza bağlı kifotik postürü olan hastalarda omuz retraksiyon harnesi (posturex) adlı korsenin denge, dorsal kifoz açısı ve yaşam kalitesi üzerine etkinliği
The effect of posture support corset (posturex) on balance, dorsal kyphosis angle and quality of life in patients with kyphosis developed due to osteoporosis
  1. Tez No: 272782
  2. Yazar: MEHTAP GÖZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÖNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, kifoz, korse, denge, yaşam kalitesi, Osteoporosis, kyphosis, corset, balance, quality of life
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç:Çalışmamızın amacı; osteoporoza bağlı kifozu olan hastalarda omuz retraksiyon harnesi (posturex) isimli, rutinde poliklinik hastalarına ağrı ve kifotik postürlerini düzeltmek için önerdiğimiz bir korsenin denge, yaşam kalitesi ve dorsal kifoz açısını azaltma üzerine rutin osteoporoz ve denge egzersizlerine ek bir yarar sağlayıp sağlamadığının araştırılmasıdır.Materyal Metod:Osteoporoz tanısı almış ve dorsal vertebra grafilerinde dorsal kifoz açısı 50 derecenin üzerinde olan 29 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Bir gruba (n=14) konvansiyonel osteoporoz egzersiz programı (germe, güçlendirme ve denge egzersizleri), diğer gruba (n=15) bu tedaviye ek olarak omuz retraksiyon harnesi (posturex) adlı korse verildi ve hastalar üç ay boyunca izlendi. Hastaların statik denge değerlendirmesi `'Kinestetic Ability Trainer'' (Kinestetik Beceri Eğitim) (sport KAT 1700) cihazı ve tek ayak denge testi ile, fonksiyonel mobilite değerlendirmesi `'Timed Up & Go'' testi (Zamanlı Ayağa Kalkma ve Yürüme Testi) ile, fonksiyonel denge değerlendirmesi Berg Denge Ölçeği ile yapıldı. Dorsal kifoz açıları lateral dorsal vertebral grafilerinden Cobb yöntemiyle ölçüldü. Yaşam kalitesi `'Quality of Life Questionnaire of the European Foundation for Osteoporosis'' (QUALEFFO 41) ile, boy uzunluğu stadiometre ile değerlendirildi. Dorsal kifoz açısı ve boy uzunluk ölçümü tedavi öncesi ve tedavi sonrası üçüncü ayda yapılırken, diğer değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavi sonrası birinci ve üçüncü aylarda yapıldı.Bulgular:Her iki grup arasında yaş, boy, vücut kitle indeksi, eğitim düzeyi, menapoz yaşı, kronik hastalık öyküsü, fonksiyonel aktivite skoru, kalsiyum skoru, D vitamini alımı, vertebra dışı kırık varlığı, vertebral kompresyon kırığı sayısı ve yapılan egzersiz sayısı açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05).Her iki grupta tedavi ile Berg Denge Ölçeği ile ölçülen denge değerlerinde, Zamanlı Ayağa Kalkma ve Yürüme testinde, sağ ve sol tek ayak denge testinde, yaşam kalitesinin fiziksel ve zihinsel fonksiyon boyutlarında ve dorsal kifoz açısında anlamlı düzelme saptandı (p0.05).Korseyi kullanan ve kullanmayan grupta, hastaların boy uzunlukları karşılaştırıldığında sadece korse kullanan grupta başlangıçtaki ve üçüncü ay sonundaki karşılaştırmalarda istatiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0.034).Her iki grubun karşılaştırmalarında tedavi öncesinde ve tedavi sonrası birinci ve üçüncü ayda yapılan diğer tüm değerlendirme ve ölçümlerde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05).Sonuç:Dorsal kifoz artımı olan osteoporozlu hastalarda rutin olarak verdiğimiz egzersiz programına ek olarak posturex adlı korsenin üç aylık kullanımının denge, dorsal kifoz açısı ve yaşam kalitesi parametreleri üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir katkısının olduğu saptanamamıştır. Ancak ek korse kullanımının, sadece egzersiz yapanlarla karşılaştırıldığında daha dik postur sağlayarak, boy uzunluk artışına ek katkısı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose:The aim of our study is to investigate whether posture support corset, which is called posturex, provides additional benefits to the routine osteoporosis and balance exercises on reducing the dorsal kyphosis angle and increasing the balance ability and quality of life in patients with kyphosis developed due to osteoporosis. We recommend posturex to these patients to relieve the pain and correct their kyphotic posture in our outpatient clinics.Material Method:29 patients diagnosed with osteoporosis and determined with the dorsal kyphosis angle above 50 in dorsal vertebral graphs were taken into the research. The patients were separated in two different groups randomly. One group (n=14) was given the conventional osteoporosis exercise program (stretching, strengthening and balance exercises), other group (n=15) was also given the posture support corset (posturex) in addition to this treatment, then the patients were followed up for three months. The static balance of the patients was measured by `?Kinesthetic Ability Trainer?? (sport KAT 1700) and single foot balance test ; the functional mobility was evaluated by `?Timed Up & Go?? test and the functional balance evaluation was done by Berg Balance Scale. Dorsal kyphosis angles were measured by Cobb method. The quality of life was evaluated by the `?Quality of Life Questionnaire of the European Foundation for Osteoporosis?? (QUALEFFO 41). Dorsal kyphosis angle and height measurements were performed at baseline and after three months, however the other evaluations were reported at baseline, after one month and at the end of the study.Results:The significant difference was not found between two groups in terms of age, tall, body mass index, education level, menopause age, history of chronic disease, functional activity score, calcium score and vitamin D ingestion, presence of non-vertebral fracture, number of vertebral compression fracture and the number of exercise done (p>0.05).In both groups, a significant recovery was found in given treatment in terms of values measured by Berg Balance Scale, ?Timed Up & Go?? test, right and left foot balance test, the physical and mental functional dimensions of quality of life and dorsal kyphosis (p0.05).In terms of height of the patients, a statistically significant difference was found between the measurements at baseline and at the end of the study only in the group included patients using the corset (p=0.034).In comparison of two groups, no significant difference was found in all other evaluations and measurements that were performed at baseline, after one month and at the end of the study.Conclusion:These results of the study showed that using posturex for three months didn?t provide additional benefit statistically in terms of balance, dorsal kyphosis angle and the quality of life parameters to the exercise program in patients with kyphosis and osteoporosis. However, using posturex contributes height increase by providing the patients with more vertical posture compared to the patients given the exercise program only.