Hemitiroidektomili hastalarda rezidu tiroid dokusunun uzun dönem takibi
Longterm follow-up of residual thyroid lobe in hemithyroidectomized patients
  1. Tez No: 272831
  2. Yazar: SİBEL ERTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GURBUZ ERDOGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hemitiroidektomi, hipotiroidi, nodüler guatr, Hashimoto Hastalığı, tiroid lobektomisi, hemithyroidectomy, hypothyroidism, nodular goitre, Hashimoto?s disease, thyroid lobectomy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Tıbbi literature hemitiroidektomili hastalarda takipte nodüler nüks ve hipotiroidi gelişimini etkileyen faktörler açısından çelişkili sonuçlar mevcutur. Çalışmamızda Hashimoto tiroiditi (HT) olan ve olmayan hastalar ile levotiroksin (LT4) kullanımı olan ve olmayan hemitiroidektomili hastaları ayrı ayrı gruplandırarak bu hastalarda hipotiroidi gelişimini, nodül sayısında artışı, nodül hacminde artışı ve kalan lob hacminde artışı etkileyebilecek faktörleri tesbit etmeyi amaçladık.Ankara'daki 5 ayrı hastaneden toplam 150 hasta, en az 6 ay ara ile iki ayrı vizitteki tiroid testleri, tiroid otoantikorları ve ultrasonografik bulguları retrospektif olarak kaydedilerek değerlendirildi.HT olan hastalarda iki vizit arasında anlamlı değişiklik bulunmazken HT olmayanlarda ikinci vizite TSH (tiroid stimüle edici hormon) değerleri daha yüksek, serbest T4 değerleri daha düşük bulundu.LT4 alan hastalarda da her iki vizitteki değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmezken LT4 almayan hastalarda ikinci vizite serbest T4 değerleri daha düşük bulundu.Lojistik regresyon analizi yapıldığında ise hipotiroidi gelişimini etkileyen faktör olarak ilk vizitteki TSH değeri anlamlı görüldü.Sonuç olarak hemitiroidektomili hastalardan özellikle LT4 kullanmayanlar ve HT olmayanların tiroid testleri ve ultrasonografik değerlendirmelerinin en az diğerleri kadar dikkatli takip edilmesi gerektiği bulunmuştur. Bu hastalarda başlangıç TSH değerleri takipte hipotiroidi gelişmesi açısından fikir verici olabilir.
Özet (Çeviri)
Medical literature has conflicting results about factors related with hypothyroidism and nodulary recurrences during follow-up of hemithyroidectomized patients. We aimed to evaluate factors that may have role in nodulary recurrence, hypothyroidism, increase in thyroid lobe and nodule volumes in these patients with and without Hashimoto?s thyroiditis (HT), and with and without levothyroxine (LT4) use.We enrolled 140 patients from 5 different hospitals in Ankara and evaluated their thyroid tests, autoantibodies and ultrasonographic findings with at least 6 months intervals.In patients with HT there was no significant difference between 2 visits but in non-HT patients thyroid stimulating hormone (TSH) levels were higher, free T4 levels were lower, and nodule volume was higher in second visit. Meanwhile patients with LT4 treatment revealed no difference between tests ad ultrasonography between two visits but patients without LT4 had lower free T4 in 2nd visit. Regression analysis revealed relationship between first visit TSH levels and hypothyroidism during follow-up.Hemithyroidectomized patients without LT4 treatment and without HT diagnosis should be followed up more carefully for thyroid tests, new nodule formation and increase in nodule size. TSH levels at the beginning of the follow up may be helpful to estimate hypothyroidism in hemithyroidectomized patients.