Uterin Septum'lu olgularda histeroskopik septum insizyonu sonrası gebelik sonuçları
The pregnancy results after hysteroscopic septum incision at the cases with Uterine Septum
- Tez No: 272832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT TOKSÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Mülleryan anomali, uterin septum, histeroskopik metroplasti, Mullerian anomalies, uterine septum, hysteroscopic metroplasty
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü veya primer infertilite tanısı ile başvuran ve uterin septum tespit edilen olgularda histeroskopik septum insizyonu sonrası gebelik sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Ocak 2002-Aralık 2007 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite Polikliniğine primer infertilite veya tekrarlayan gebelik kaybı nedeniyle başvuran ve HSG'de uterin septum tespit edilen 76 hasta çalışmaya dahil edildi. 27 hasta primer infertil, 49 hasta tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan grupta idi. Tüm olgulara genel anestezi altında laparoskopi eşliğinde histeroskopik septum insizyonu operasyonu uygulandı. Postoperatif takip süresi 18± 8 ay olarak alındı. Her iki grup operasyon öncesi ve sonrası toplam gebelik sayısı, toplam abortus, preterm, term doğum sayısı, kümülatif canlı doğum oranları, doğum şekilleri, kontrol HSG'leri ve reopere olmaları açısından karşılaştırıldı.Bulgular: 55 (% 72,4) hastanın komplet, 21 (% 27,6) hastanın inkomplet septumu mevcuttu. Operasyon sonrası 76 hastanın 55 (% 72,4)'i gebe kaldı, toplam gebelik sayısı 79 idi. Bunun 14 (% 17,8)'ü spontan abortus, 12 (% 15,2)'si preterm doğum, 53 (% 67)'ü term doğum olarak tespit edildi. Operasyon öncesi % 3,4 olan kümülatif canlı doğum oranı operasyon sonrası % 70' e yükselmiştir.Sonuç: Uterin septumun histeroskopik insizyonu kolay uygulanabilir ve etkin bir yöntemdir. Özellikle tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan hastalarda operasyonun başarısı primer infertil olan hastalara göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is to retrospectively examine the results of pregnancy after hysteroscopic septum incision in patients identified uterine septum and applied with primary infertility or have a history of recurrent pregnancy loss.Material and Method: 76 patients were included in the study, who admitted to Cukurova University Medical Faculty Obstetrics and Gynecology Infertility clinic in between January 2002-December 2007 because of primary infertility or recurrent pregnancy loss, and identified uterine septum in HSG. 27 patients were in the group of primary infertility, 49 patients were in a history of recurrent pregnancy loss group. Under general anesthesia, all patients underwent laparoscopy guided hysteroscopic septum incision. Postoperative follow-up period was 18 ± 8 months. Both groups were compared in terms of the total number of pregnancies before and after the operation, total abortion, preterm, term birth rate, cumulative live birth rate, birth shape, control HSG?s and being reoperated.Results: 55 (72.4%) had a complete, 21 (27.6%) patients had incomplete septum. 55 of 76 patients (72.4%) were conceived after surgery, the total number of pregnancies was 79. That 14 (17.8%) were identified as spontaneous abortions, 12 (15.2%) as preterm delivery, 53 (67%) of them as full-term birth. The cumulative live birth rate which is 3.4% before operation has increased to 70% after the operation.Conclusion: Hysteroscopic incision of uterine septum is easily performed and effective method. A history of success of the operation, especially in patients with recurrent pregnancy loss is greater than in patients with primary infertility.