Hemitiroidektomi yapılıp multifokal papiller tiroid karsinomu saptanan hastalarda tamamlayıcı tiroidektomi sonuçları
Complementary thyroidectomy results in patients with hemithyroidectomy and detection of multifocal papillary thyroid carcinoma
- Tez No: 939814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid kanseri, tamamlayıcı tiroidektomi, multifokalite, Papillary thyroid cancer, completion thyroidectomy, multifocality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Papiller tiroid kanseri (PTK) tanısı konulan hastalarda primer tedavi yöntemi cerrahi olup cerrahi seçeneklerinde farklılıklar mevcuttur. Multifokalite varlığında PTK hastalarına tamamlayıcı tiroidektomi öneren otörler mevcut olup mutlak bir endikasyon olarak bildirilmemiş ve hekim kararına bırakılmıştır. Tamamlayıcı tiroidektomi tartışmalı bir durumda olduğu için bizbu çalışmamızda tamamlayıcı tiroidektomi uygulanan olguları histopatolojik, klinik ve laboratuvar açısından değerlendirerek postoperatif dönemdeki durumlarına etkisini incelemeyi amaçladık. Bu amaçla 2005 ve 2023 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tanı ve takibi yapılan hemitiroidektomi yapılarak multifokal PTK tanısı alan 146 hasta araştırıldı. Çalışmamıza katılan hastaların %78,8 kadın cinsiyette ve hastaların ortalama yaşı 48,30±12,39 yıl olarak saptandı. İlk operasyonda alınan tiroid dokusunun %44,5'inde lenfosittik tiroidit, %17,2'sinde kapsül invazyonu saptanırken %97,9'unda lenfovasküler invazyon, %98,6'sında perinöral invazyon görülmedi. %96,7'sinde lenf nodu metastazı bulunmazken %58,9'unun tümör boyutu < 1 cm olup %34,2'sinin multifokal olduğu saptandı. Tümör varyantı incelendiğinde %45,9'unda foliküler, %31,5'inde klasik varyant görüldü. 146 hemitiroidektomi uygulanan hastanın patoloji sonuçlarına göre 113'üne (%77,4) tamamlayıcı tiroidektomi operasyonu yapılmıştı. Tamamlayıcı tiroidektomi yapılan grupta hashimato tiroiditi sıklığı, anti-TPO pozitifliği sıklığı, tümör boyutunun 1 cm'den büyük olma oranı, tümörün multifokal olma oranı anlamlı olarak yüksek bulundu. Tamamlayıcı tiroidektomi yapılanlarda ikinci patoloji sonucu % %37,2'sinde malignite saptandı. İkinci patoloji sonucuna göre malignite tanısı saptanan hastaların patoloji sonuçlarındaki tümör varyantlarının dağılımı incelendiğinde %54,8'inde foliküler, %28,6'sı klasik ve %9,5'i mikst, %4,8'i onkositik ve 52,4'ü de okkült olarak belirlendi. İki patoloji sonucu varyantlar arası ilişki Cohen'in kappa testi ile değerlendirdiğimizde Kappa değeri:0,243 olarak saptanmış olup düşük anlaşma olarak değerlendirildi. Papiller tiroid kanserinde total tiroidektomi dışında yapılan ameliyatlara tamamlayıcı tiroidektomi işleminin uygulanmasıyla karşı lobda veya kalan rezidü tiroid dokusunda gözden kaçan malignitelerinin önüne geçileceği için tamamlayıcı tiroidektominin faydalı olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The primary treatment method for patients diagnosed with papillary thyroid cancer (PTC) is surgery, and there are differences in surgical options. There are authors who recommend supplementary thyroidectomy for PTC patients in the presence of multifocality, but it has not been reported as an absolute indication and is left to the physician's decision. Since supplementary thyroidectomy is a controversial issue, in this study we aimed to evaluate the histopathological, clinical and laboratory evaluation of the cases that underwent supplementary thyroidectomy and to examine its effects on their postoperative conditions. For this purpose, 146 patients who were diagnosed with multifocal PTC and who underwent hemithyroidectomy and were followed up at Trakya University Faculty of Medicine between 2005 and 2023 were investigated. 78.8% of the patients participating in our study were female, and the mean age of the patients was determined as 48.30±12.39 years. In the first operation, lymphocytic thyroiditis was detected in 44.5% of the thyroid tissue taken, capsular invasion was detected in 17.2%, while lymphovascular invasion was not detected in 97.9% and perineural invasion was not detected in 98.6%. Lymph node metastasis was not found in 96.7%, while tumor size was < 1 cm in 58.9% and 34.2% was found to be multifocal. When tumor variant was examined, follicular variant was seen in 45.9% and classical variant was seen in 31.5%. According to the pathology results of 146 patients who underwent hemithyroidectomy, 113 (77.4%) underwent completion thyroidectomy. In the group that underwent completion thyroidectomy, the frequency of Hashimoto thyroiditis, the frequency of anti-TPO positivity, the rate of tumor size greater than 1 cm, and the rate of tumor being multifocal were found to be significantly higher. In those who underwent completion thyroidectomy, malignancy was detected in 37.2% in the second pathology result. When the distribution of tumor variants in the pathology results of patients diagnosed with malignancy according to the second pathology result was examined, it was determined that 54.8% were follicular, 28.6% were classical, 9.5% were mixed, 4.8% were oncocytic and 52.4% were occult. When we evaluated the relationship between the variants in the two pathology results with Cohen's kappa test, the Kappa value was determined as 0.243 and was evaluated as low agreement. We believe that completion thyroidectomy is beneficial since the application of completion thyroidectomy to surgeries performed other than total thyroidectomy in papillary thyroid cancer will prevent overlooked malignancies in the opposite lobe or in the remaining residual thyroid tissue.