Talipes equinovarus'lu hastalarda ponseti yöntemi ile tedavi sonuçları
The results of talipes equinovarus treated by ponseti technique
  1. Tez No: 272882
  2. Yazar: HAKAN DÜLGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SARIDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pes equinovarus, ponseti yöntemi, Pes equinovarus değerlendirme formu
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ayağın doğumsal ve cerrahi dışı yöntemlerle düzeltilebilir bir deformitesi olan Talipes equinovarus `un tedavi görmemiş geç dönem sonuçları ayağın fonksiyonel anatomisini bozarak morbidite yaratmaktadır. Çalışmanın amacı; Talipes equinovarus olguların Ponseti yöntemi ile tedavi sonrası geç dönem sonuçlarını değerlendirmektir.Retrospektif olarak 37 hastanın 57 ayağı değerlendirildi. Olguların 9 `(%24.3) u kız, 28' (%75.7) i erkekti.(Ortalama yaş: 4.04; standart sapma 2.976; dağılım 1-11 yaş).Ortalama takip süresi 4.01 yıl idi.(standart sapma: 2.916 ) 17 hastada tek taraflı tutulum mevcutken 20 hastada bilateral tutulum vardı ve toplam 57 ayak çalışmaya katıldı.En az 1 yıl süreyle takip edilen hastaların ICFSG değerlendirme formuna göre geç dönem %54.4 mükemmel, %42.1 iyi sonuç elde ettik. Olguların %3.5'inde yetersiz sonuç elde edilirken kötü sonuç elde ettiğimiz vaka olmamıştır.Cerrahi olmayan Ponseti tekniği ile geç dönem sonuçlarına göre iyi sonuçlar elde edilmiştir. International Club Foot Study Group değerlendirme formu pes equinovarus geç dönem sonuçlarını ortaya koyarak tedavi başarısını ölçülemede yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Untreated late period results of Talipes equinovarus, a foot deformity which is able to amendable by congenitale and non surgical methods causes morbidity by damaging functional anatomy of foot. Evaluation of late period results of cases with Talipes equinovarus after Ponseti treatment method is the main aim of this research.37 patient?s 57 feet are evaluated as retrospective. 9 of our cases (% 24.3) are female and rest of (28, % 75.7) are male. (Average age is 4.04; standard deviation is 2.976; age distribution is 1 ? 11 ) Average follow up time is 4.01 years. (Standard deviation is 2.916). 17 unilateral and 20 bilateral cases are reported and 57 feet are attended to the research.International Club Foot Study Group evaluation of the patients followed up for at least 1 year, in the form have achieved 54.4% perfect and 42.1% good results. 3.5% of the cases obtained inadequate results and no poor results has been obtained.Good results are obtained by nonsurgical treatment, Ponseti technique. International Club Foot Study Group evaluation form shows the way in demonstrating the success of treatment by putting out term results of Ponseti technique.Keywords : Pes equinovarus, Ponseti technique, Evaluation research.