Defekasyon düzensizliği ile seyreden hastalıklarda transrektal ultrason ile rektum duvar kalınlığının değerlendirilmesi
The evalution of the rectal wall thickness with transrectal ultrasound in diseases with defecation irregularities
- Tez No: 272905
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Rektum duvar kalınlığı, Transrektal Ultrasonografi, Defekasyon düzensizlikleri, Rectal wall thickness, Transrectal ultrasound, Defecation irregularities
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Organik ve fonksiyonel barsak hastalıklara bağlı defekasyon düzensizlikleri batı toplumlarında sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Defekasyon düzensizliğine neden olan organik barsak hastalıklarından inflamatuvar barsak hastalıkları ve rektum maligniteleri ile fonksiyonel barsak hastalıklarından irritabl barsak sendromu olan hastalar çalışmaya alındı. Son yıllarda transrektal ultrasonla yapılan çok az sayıdaki bazı çalışmalarda anal sfinkter ve rektum duvar kalınlıklarının önemi ve ilişkileri araştırılmaktadır.Defekasyon düzensizliği yakınması nedeniyle Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları polikliniğine Aralık 2009?Eylül 2010 tarihleri arasında başvuran 23 inflamatuvar barsak hastalığı, 18 irritabl barsak sendromu, 19 rektum malignitesi olan toplam 60 hasta çalışmaya alındı. Ayrıca yaş ve cinsiyet açısından hastalık grupları ile uyumlu, defekasyon düzensizliği yakınması olmayan 20 kişilik sağlıklı kontrol grubu oluşturuldu. Transrektal ultrasonla rektum duvar kalınlıkları ile internal anal sfinkter kalınlıkları ölçümleri yapılarak mevcut hastalıklarıyla bu ölçümler arasındaki anlamlı olabilecek ilişkiler araştırıldı. Ayrıca bu gruplarda rektum duvar kalınlığı, internal anal sfinkter kalınlıkları tespit edilerek, bu ölçümler arasındaki olası ilişkiler mevcut hastalıkları temel alınarak istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Bunun yanında yaş, cinsiyet, ishal ya da konstipasyon varlığı, kan grubu, alkol, sigara kullanımı gibi ek parametrelerle de bu değerlerin olası korelasyonları incelendi.Gruplar arasında rektum duvar kalınlığı ve internal anal sfinkter kalınlıklarında yaş, cinsiyet, kan grubu, sigara ve alkol kullanımı açısından, ayrıca diyare ve konstipasyon sıklığı açısından sigara anamnezi olan ülseratif kolit grubu dışındakilerde anlamlı olabilecek herhangi bir ilişki olmadığı tespit edildi. Sigara kullanma öyküsü olan ülseratif kolit grubunda, kontrol grubuna göre rektum duvar kalınlığı anlamlı derecede artmış olarak saptandı.Transrektal ultrason, rektum ve anal sfinkter hastalıklarını değerlendirmede ve ayırmada güvenilir, kolay ve düşük maliyeti olan bir inceleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Defecation irregularities which result from the organic and functional disorders are frequently observed in the western countries. We studied the inflammatory bowel diseases and rectum malignancies which result in defecation abnormalities and patients with irritable bowel disease in functional bowel disorder group. In a few recent studies, the relationship between the anal sphincter and rectum wall thickness is evaluated.We evaluated the possible relationship between the underlying disease and the rectal wall and anal internal sphincter thickness by using a transrectal ultrasound of 23 inflammatory bowel disease, 18 irritable bowel syndrome and 19 rectal cancer diagnosed as a total of 60 patients with defecation disorders who attained to the Trakya University Medicine Faculty Internal Medicine polyclinics between December 2009-September 2010. We have also taken an age and sex matched control group of 20 people with no defecation disorders. Besides we evaluated the age, sex, diarrhea or constipation presence, the blood types, alcohol, smoking history parameters and the possible relationship with the rectal wall and internal anal sphincter thickness. We compared the rectal wall thickness and internal anal sphincter measurements between the disease groups and the control group.There was no significant relationship in the rectal wall and internal anal sphincter thicknesses from the aspects of age, sex, blood type, smoking and alcohol history and diarrhea or constipation frequencies between the groups except the ulcerative colitis group with smoking history. We detected a significantly increased rectal wall thickness in the ulcerative colitis group with smoking history compared to the control group with smoking history.Transrectal ultrasound is a reliable, easy and cost effective method of assesing and differentiating between rectal and anal sphincter diseases.