Beyin ve sinir cerrahisi kliniğinde hastane kökenli enfeksiyonlar ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Hospital acquired infections at neurochirurgy clinic and eveluation of their risk factors
- Tez No: 272908
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYGÜL DOĞAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Hastane Enfeksiyonu, Risk Faktörleri, Neurochirurgy Clinic, Hospital-acquired infections, Risk factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde 1 Ocak 2008 - 1 Ocak 2009 tarihleri arasında, 12 aylık süre içerisinde hastane enfeksiyonu gelişen hastaların epidemiyolojik, klinik özellikleri ve laboratuvar bulguları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde yatan hastaların hastane enfeksiyonu sıklığını, enfeksiyon gelişen vücut bölgelerini, enfeksiyon etkenlerini, etkenlerin antibiyotik duyarlılıklarını ve hastane enfeksiyonu risk faktörlerini saptayarak hastalarda, ampirik antibiyotik tedavi yaklaşımlarını belirlemek, hastane enfeksiyonu ile mücadelede doğru yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.Çalışma grubuna alınan 57 hastada 78 hastane enfeksiyonu atağı belirlendi ve hastane enfeksiyonu hızı %10,34 olarak tespit edildi. Hastane enfeksiyon ataklarının %53,8'i pnömoni, %15,4'ü üriner sistem enfeksiyonu, %12,8'i cerrahi alan enfeksiyonu, %11,5'i merkezi sinir sistemi enfeksiyonu, %6,4'ü kateter enfeksiyonu idi. En sık görülen hastane enfeksiyonu etkenleri Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa ve Metisilin duyarlı Staphylococcus .aureus olarak bulundu.Hastane enfeksiyonu gelişiminde rolü olduğu düşünülen ve tek değişkenli istatistiksel analizde anlamlı bulunan tüm parametreler çok değişkenli ileri analize alınarak kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bu ileri analiz sonucunda; yaşın 65 üzerinde olması (p=0,000), sigara kullanımı (p=0,001), fekal inkontinans (p=0,010), malignite (p=0,000), birden fazla cerrahi girişim varlığının (p=0,008) hastane enfeksiyonu gelişiminde risk faktörü olduğu ortaya kondu. Yaşın 65 yaş üzerinde olması 49 kat, sigara kullanımı 82 kat, fekal inkontinans varlığı 23 kat, malignite varlığının 4471 kat, enfeksiyon gelişimini arttırdığı saptandı. Mekanik ventilatöre bağlı kalmanın pnömoni ( p=0,000) gelişimini 6,5 kat artırdığı saptandı.Sonuç olarak, hastane enfeksiyonu gelişiminde rol oynayan risk faktörlerinin tanımlanması, neden olan mikroorganizmaların belirlenmesi hastane enfeksiyonu gelişimini önlemek için yapılması gereken kontrol ve önleme programlarını belirlemede önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study the epidemiologic, clinic and laboratory results of cases with hospital-acquired infections were eveluated retrospectively at Neurochirurgy Clinic of Trakya University Hospital between 1 January 2008 and 1 January 2009 within 12 months. This study aimed to determine the frequency of hospital acquired infections, infection sites and their risk factors; to identify causative microorganisms and antibiotic sensitivity tests of the patients who had been hospitalized in the Neurochirurgy Unit. By this way, we expected to find an approach for empiric antibiotic treatment of patients and to improve control and preventive measuresSeventy eight hospital-acquired infection attacks were documented in 57 patients who were included in this study. Of these cases % 53,8 was pneumonia, %15,4 was urinary tract infection, %12,8 was surgical site infection, % 11,5 was santral nervous system infections and % 6,4 was catheter infections, The most isolated microorganisms were Acinetobacter baumannii Pseudomonas aeruginosa and Methisilin sensitive S.aureus Factors significantly associated with hospital acquired infection on univariate analysis were compared with the control group by multivariate analysis. The results of this multivariate analysis were as follows: age (>65 years) (p=0,000), smoking cigarette (p=0,001), faecal incontinence (p=0,010), malignity (p=0,000), having more than one operation (p=0,008). Age older than 65 years 49 times, smoking cigarette 82 times, faecal incontinence 23 times, having a malignity 4471 times increases infection development. Mechanical ventilation 6,5 times increases pneumoniae development.As a result, it is important to determine the risk factors for developing hospital acquired infections and to identify the causative microorganisms to improve control and preventive programmes.