T1-T3N0M0 küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde histopatolojik faktörlerin sağkalıma etkisi
The effect of histopatological factors in T1-T3N0M0 non small cell lung cancer for prognosis
  1. Tez No: 272909
  2. Yazar: SEDAT KOÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YENER YÖRÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Arteryel, venöz, lenfatik, nöral, invazyon, mortalite, Arterial, venous, lymphatic, neural, invasion, mortality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada kliniğimizde T1-T3N0M0 küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeni ile cerrahi tedavi uygulanan olgular incelenerek arteryel, venöz, lenfatik ve nöral invazyonun sağkalıma etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bir Ocak 2006 ile 01 Nisan 2010 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda opere edilen küçük hücreli dışı akciğer kanseri T1-T3N0M0 35 olgu çalışmaya alındı. Olguların, üçü kadın (%8,6), otuzikisi (%91,4) erkek ortalama yaş 60,4 yıl (38?75) idi. Takip sırasında altı olgu hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden olgunun yaşları 53 ile 73 yıl arasında ve ortalama 65,3 yıldı. Mortalite ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görüldü (p=0,044).Histopatolojik inceleme sonunda; yirmibir olgu yassı hücreli karsinoma (%60), onbir olgu adenokarsinoma (%31,4), bir olgu adenoskuamöz hücreli karsinoma (%2,9), bir olgu bronkioloalveoler karsinoma (%2,9), bir olgu büyük hücreli karsinoma olarak raporlandı. Mortalite gözlenen üç olguda yassı hücreli karsinoma, üç olguda adenokarsinoma tespit edildi. Mortalite ile tümör tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görüldü (p=0,044).Mortalite ile ilişkisi olabileceği düşünülen arteryel, venöz, lenfatik ve nöral invazyon parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilemedi.Sonuç olarak, çalışma grubumuzda sağkalımı belirleyen en önemli faktörler yaş ve tümör cinsidir. Bizim çalışmamızda arteryel, venöz, lenfatik ve nöral invazyon ile sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak çalışma grubunun diğer çalışma gruplarına göre küçük ve takip süresinin kısa olması bizim çalışmamızın dezavantajıdır. Bu nedenle arteryel, venöz, lenfatik ve nöral invazyon invazyonun sağkalıma etkisinin araştırıldığı, daha çok hastayı kapsayan, daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, our aime was to establish effect of arterial, venous, lymphatic and neural invasion on survival. In a series of radically resected T1-T3N0M0 non small cell lung cancer.A total of 35 cases with pT1-T3N0M0 non small cell lung cancer who had undergone radical resection and lymph nod dissection. We were retrospectively reviewed in Department of Thoracic Surgery Trakya University Faculty of Medicine between January 2006 to April 2010. There were 32 men and 3 women, main age was 60,4 (38?75) years. Six cases died during follow up. Of these, mean age was 65,3 (53?73) years. There was a significant difference between mortality and age (p=0,044).After histopathologic examination; 21 cases (60%) squamous cell carcinoma, 11 cases (31.4%) adenocarcinoma, one case (2.9%) adenosquamous carcinoma, one case (2.9%) bronchioalveolar carcinoma and one case (2.9%) large cell carcinoma were reported. In cases with mortality, there were squamous cell carcinoma in three cases and adenocarcinoma in three cases. There was statistically significant difference between mortality and tumor type (p=0,044).Arterial, venous, lymphatic and neural invasion which thought to be related to mortality was no statistically significant difference.As result, in our study, the most important factors determining the survival was age and tumor type. In our study we found no significant difference in survival. The main limitation of our study, is relatively small number of patients and short follow up. Further studies with long time are required to evaluate effect of arterial, venous, lymphatic and neural invasion on survival.