Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ameliyathanesinde anestezi komplikasyonları araştırılması
A research about the complications of anaesthesia in the operation rooms of Trakya University Medical Faculty
- Tez No: 272914
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK MEMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, Rejyonel anestezi, Komplikasyon, General anesthesia, Regional anesthesia, Complication
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Trakya Üniversitesi Hastanesi Ameliyathanesi 'nde 16.05.2008-16.05.2010 tarihleri arasında, anestezi uygulanarak operasyona alınan 10.000, 18 yaşın üzerindeki yetişkin hastaların verileri değerlendirildi. Acil vakalar çalışmaya dahil edilmedi. Komplikasyonlar genel anestezi ve rejyonel anestezi uygulanan hastalarda intraoperatif, derlenme ünitesi ve postoperatif 24. saatlerde olmak üzere kaydedildi. 10.000 hastanın 903'ünde (%9) komplikasyon geliştiği saptandı. Genel anestezi uygulanan olgularda komplikasyonların en sık intraoperatif dönemde geliştiği ve bu dönemde hipotansiyon, derlenme ünitesinde hipertansiyon, postoperatif dönemde ise başağrısının en sık görüldüğü saptandı. Rejyonel blok uygulanan hastalarda ise komplikasyon olarak en sık yetersiz anestezi ve analjezi görüldü. Genel anestezi ve rejyonel blok uygulananlardaki komplikasyon oranlarında cinsiyete göre anlamlı fark saptanmazken yaşla birlikte komplikasyonların arttığı belirlendi. Kardiyak arrest oranı ise genel anestezi uygulanan ve ek hastalığa sahip olanlarda anlamlı oranda daha yüksek bulundu. ``American Society of Anesthesiologist''e göre sınıf 3-4, batın ve kalça operasyonları olan hastalarda postoperatif dönemde ölüm oranı daha yüksek ve ayrıca ek hastalığa sahip olan hastaların yoğun bakım ünitesine alınma oranlarının daha yüksek olduğu görüldü.Sonuç olarak hastanemizde genel ve rejyonel anestezi uygulamaları sırasında gelişen komplikasyonlara ait mortalite ve morbidite ile ilişkili faktörlerin literatürdeki bulgulara oranla benzer olduğu tespit edildi. Komplikasyonlarla hızlı ve etkin mücadelede anestezistler tarafından olguların tekrarlayan değerlendirilmeleri, komplikasyonların gelişiminde rol oynayan risk faktörlerinin iyi analiz edilmesi ve klinikler arası morbidite değerlendirmelerinin standardize edilmesi, kayıt sisteminin daha düzenli tutulması ile ortaya çıkacak mortalite ve morbiditenin azalacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The datum of the 10.000 adult patients, who had an operation under general anesthesia in the operating rooms of Trakya University Hospital on the date 16.05.2008-16.05.2010 were studied. The emergency cases were not inserted. The complications under general anesthesia or regional anesthesia were recorded in the operation, after the operation in the resting room, and after the operation on 24 th hour. The complications were found out on 903 (%9 of all patients) patients. The complications under general anesthesia were developed especially intraoperative. In added to that hypotension at that stage, hypertension on the resting stage, and headache on postoperative stage were found out mostly. The patients under regional anesthesia had the complications, insufficient anesthesia and analgesia in both groups, the complication ratios did not changed with sex, but they got higher by the patients getting older. On the patients undergoing general anesthesia with no systemıc disease, the cardiac arrest ratio was found so highly. The patients who had abdomen and hip operations on the group of American Society of Anesthesiologist 3-4, had a higher mortality ratio postoperatively. Actually, the patients who had systemıc disease, were taken to the critical care units much highly.As a conclusion, in our hospital, the complications about the factors depend on mortality and morbidity by the applications of general and regional anesthesia were similar with the other studies of literature. For a fast and active fight with the complications; the best way is; checking the cases repeatly by the anesthesiologists; a good analysing of the risc factors that may cause these complications, and standardizing the evaluations of morbidity between the clinics, and an orderly record system. By taking these steps in to consideration; we thougut that mortality and morbidity could get less.