Design of a work study program for ASELSAN
ASELSAN için bir iş etüdü programı tasarımı
- Tez No: 27295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: iş Etüdü, Standart Zaman, Teknik Tahmin, İş ölçümü, Metot Analizi, Politika, işlevsel Yöntem, Work Study, Standard Time, Technical Estimate, Work Measurement, Methods Study, Policy, Operational Proce dure
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tezde, ASELSAN için bir İş Etüdü Programı tasarlanmıştır. ASELSAN 'da standart zamanlar teknik tahmin yolu ile belirlenmektedir. Bu yol hatalı sonuçlara yol açabilmektedir. ASELSAN MANMAN olarak adlandırılan ve oldukça geniş kapsamlı bir üretim Kaynakları Plânlama yazılımı kullanmaktadır. MANMAN 'in Kapasite ve Kaynak Plânlama, standart maliyetlendirme gibi modüllerini etkin bir şekilde kullanabilmek için standart zamanların gerçekçi olması, ve bunun için de iş ölçümü metotları ile belirlen meleri gerekmektedir. Aynı zamanda, verimlilik artırımı için, işlerin metot analizi teknikleri ile iyileştirilmesi gereklidir. İş Etüdü Programı tasarımında, İş Etüdü Bölümü nün ve ilgili bölümlerin kullanması amacı ile bir takım politikalar ve işlevsel yöntemler belirlenmiştir. Bir İş Etüdü Bölümü organize edilmiş ve kadroları belirlenmiştir. Bu bölüm ASELSAN Organizasyon Şemasına yerleştirilmiştir.İş tanımlamaları ve işleri yapacak personelin özellikleri belirlenmiştir. Bu tanımlama ve gerekli özelliklerden, İş Etüdü Personelinin işe alınmasında yararlanılacaktır. İş Etüdü Programının uygulanması ile ilgili bazı öneriler yapılmış olup, programın başarılı olabilmesi için üst kademe yönetiminin programa destek vermesi gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a work study program is designed for ASELSAN. Presently, standard times are determined by tech nical estimate procedure in ASELSAN, which leads to in accurate times. ASELSAN uses a highly specialized MRP II software called MANMAN. In order to effectively implement its modules, such as CRP, RRP, and standard costing, stan dard times must be correct and determined by work measure ment techniques. Also, in order to increase productivity, operations must be improved by using the techniques of met hods study. To design a work study program, some policies and operational procedures are designed for the use of Work Study Department and other related departments. To carry out work study activities, a Work Study Department is orga nized, staffed, and placed in the Organization Chart of ASELSAN. The job descriptions and specifications are writ ten to assign responsibilities, and to be used as reference iiidocuments in recruiting the Work Study Staff. Some comments are made about the implementation of the designed program, and it is concluded that the top management's support is necessary to effectively implement the program.