Altmış yaş ve üstü hastalarda günlük enstrümental aktivitelerin değerlendirilmesi
Assessment of daily instrumental activities of patients at sixty age and older
  1. Tez No: 272956
  2. Yazar: AYFER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Günlük yaşam aktivitesi, yaşlanma, adaptasyon, fizyolojik, sağlıklı insan programı, Activities of Daily Living, Aged, Adaptation, Physiological, Healthy People Programs
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tezin Amacı: Yaşlı hastanın değerlendirilmesinde fonksiyonel kısıtlılık, önemlidir. Araştırmamızda 60 yaş üstü hastaların günlük enstrümental aktivitelerini değerlendirerek, kişilerin bu özellikli olan döneme uyumlarının artırılmasını amaçladık.Materyal ve metot: Ocak 2008-2009 tarihleri arasında, Ankara'da bulunan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Pursaklar Polikliniğindeki Aile Hekimliği Ünitesine başvuran 60 yaş ve üstü hastalar çalışmamıza alındı. Araştırmayı kabul eden 101 hastanın, cinsiyetleri, yaşları, eğitim durumları, evde kaç kişi yaşadıkları, engelli olup olmadıkları, duyma ve görme problemleri, kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar anamnezde sorgulandı. Hastaların kognitif fonksiyonları ?Mini Mental Test Skoru? (SMMT) ile; duygu durumları ?Geriatrik Depresyon Skalası? (GDS) ile; ve fonksiyonel yeterlilikleri ?Lawton'ın Günlük Enstrümental Aktivite Ölçeği? (EGYA) ile değerlendirildi.Sonuçlar: Çalışmamızda yaşlı bireylerin günlük enstrümental aktivitelerini Lawton skorlaması ile değerlendirdik. Bu skorlamada bulunan her bir aktiviteyle ilgili olabilecek bağımsız değişkenleri tespit ettik. Aktivitelerin bağımsız değişkenlerle ilişkilerini çok yönlü korelasyon analizi ile değerlendirdik. Araştırmamızın sonunda enstrümental aktivitelerdeki bağımlılıkların, artan yaşla, bayan cinsiyetle, okur-yazarlık durumu, eğitim yılı, mini mental test skorlamasındaki düşme ile ve kronik hastalıklardan hipertansiyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve ağrılı osteoartrit gibi faktörlerden etkilendiğini bulduk. Çalışma sonuçları, yaşlı nüfusun artması nedeniyle ülkelerin, bu alanda uygun sağlık politikalarının ve planlamalarının yapılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose :Functional restrictions are important in evaluating elderly patients. In our research we have aimed to evaluate daily instrumental activities of patients over the age of sixty and how to increase their adaptation to this special period.Material And Method:Patients who applied to our Family Practice Unit of the University of Fatih in Pursaklar, Ankara have been admitted to our study. Those 101 patient who accepted our study have been quesioned according to their age, gender, education, household population, disability, vision impairment, hearing problems, chronic ilnesses, medicine they take, medical history. Patient?s cognitive functions, Mini Mental Test Score, their emotional status, Geriatric Depression Scale, and their functional independence have been evaluated according to Lawton?s Daily Instrumental Activity Scale.Findings: In this study, we demonstrated independent variants on each activity accoridng to Lawton?s Scale which measures elderly people daily instrumental activities. We have evaluated the relation between the independent variants and activities using Multifunction Corrolation Analysis. As a result of our research we have found that instrumental activities with increased age, gender, educational level, low Mini Mental Test Score, chronic diseases such as hypertension, obstructive Lung Disease and Painful osteoarthritis.Conclusion: Societies are getting older and thus findings are important in terms of making appropriate health policies and planing