Mamul yaşam seyri boyunca maliyetleme ve bir işletme uygulaması
The product life cycle costing and a practise on a production company
- Tez No: 273100
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ KIRLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Modern maliyetleme teknikleri, Ürün Yaşam Seyri Boyunca Maliyetleme Sistemi, Hedef Maliyetleme, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Modern costing systems, Life Cycle Costing Method, Activity Based Costing, Target Costing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüz egemen şiddetli rekabet koşulları, küresel iletişim ve teknoloji alanlarındaki gelişmeler, işletmeleri kısa zamanda en makul fiyatlarla en yüksek kaliteli ürünleri alıcılarına sunmaya zorlamaktadır.İşletmeler müşterilerinin isteklerini karşılamak için çağdaş maliyet yöntemleri kullanmalıdırlar. Mevcut maliyet sistemleri bugünün rekabetçi ortamında yeterli değildir. Yaşam seyri maliyet sistemleri bu yönde geliştirilmiştir. ÜYSMS maliyet yönetimi uzun süreli kar sağlama, pazarda tutunma ve rekabet gücü kazanılma açısından destek sağlayan önemli bir araçtır.Ürün yaşam seyri maliyetleme sistemi, bir ürünün tüm yaşamı boyunca maruz kaldığı maliyetleri yönetme ve anlama konusunda bilgi sağlayan bir sistemdir. Bu yöntem bir ürünün yaşamı boyunca ve bu ürünle ilgili olarak ortaya çıkan tüm maliyetlerin ölçümünü içine almaktadır.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmamız için gerekli temel kavramlar yer almış, ikinci bölümde ise ürün yaşam seyri maliyetleme yöntemi ayrıntılı bir şekilde açıklanmış. Son olarak üçüncü bölümde ürün yaşam seyri maliyetleme yönteminin bir işletmede uygulanmasına yer verilmiş ve uygulama neticesindeki sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The complicated competition conditions prevailing nowadays, the developments in the fields of global communication and technology force the businesses to offer their customers the highest quality products at the most reasonable prices in the short time.The businesses should use modern (contemporary) cost techniques to meet their costomers demands. The traditional costing systems aren?t effective in today?s competitive environment.The LCCS ( Life Cycle Costing System) was developed in this direction. The LCCS computes all the costs appearing in all phases of products or services from designing to putting on the market the same.The PLCCS is an important instrument providing support in terms of managing costs making long term profit, positioning in the market and gaining competitive edge.Product life costing method reviewed in this paper is a system which provides such information that enable tehm to understand and manage costs through a products entire life cycle. This costing method encompasses the measurement of all costs associated with a product throughout its life cycle costs.Our study is consisted of three parts. in the first part there are basic terms that are necessary for our study,, in secound part cost management systems that improves the cycle of product life cycle costing management method is mentioned. Finally in the third part the execution of product life cycle costing method takes place and the results of the execution are interpreted.