Bilişim teknolojilerinin işletmelerde iletişim ve karar alma faaliyetlerine etkileri: Kocaeli ilinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) ve bir kamu kurumunda uygulama
The effects of information technology in business communication and decision-making activities: An application in small and medium-sized enterprises operating in Kocaeli province and in a public institution
- Tez No: 273143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Bilişim Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, KOBİ'ler, Karar Alma Süreci, Sayısal Uçurum, Information Technologies, Information Systems, Management Information Systems, SME?s, Decision-Making Process, Digital Division
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin küresel ortamda konumlarını sürdürebilmeleri için, yenilikçiliğe önem vermesi, bilim ve teknoloji kapasitesi artırması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin biçimde kullanabilmesi büyük önem taşımaktadır.Bu tez kapsamında ulaşılmak istenilen ana amaç; Kocaeli ilinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Bilişim Teknolojilerinin Kullanım Düzeyi ve Bilişim Teknolojilerinin İşletmede İletişim ve Karar Alma Faaliyetlerine Etkilerini ortaya çıkarmaktır.Bu temel amaç doğrultusunda literatür taraması yoluyla bir teorik çerçeve oluşturulmuştur. İşletmelerde BT'leri kullanımı ve bunun karar alma ve iletişim sürecine etkileri ile ilgili kaynaklar taranmış ve oluşturulan teorik çerçeve ile irtîbatlandırılmak üzere ampirik bir araştırma yapılmıştır. Ampirik araştırma,“KOBİ”sayılan sektör farkı gözetmeksizin faaliyette bulunan işletmelerin değişik yönetim düzeylerinde görev yapmakta olan ?196? iş görene, karar alma ve iletişim sürecine katılımları, BT kullanım düzeyleri, BT hakkındaki eğitimi, teşviki ve teknik desteği konularında anket uygulanması suretiyle yapılmıştır. Buna yönelik olarak iki adet araştırma modeli kurulmuş ve sınanmıştır. Birinci modelde İşletmelerin ve kişilerin özelliklerine göre BT'leri kullanım düzeyleri, İkinci modelde ise BT'leri kullanım düzeylerinin İletişim ve karar alma faaliyetlerine etkileri sınanmıştır.Tezin birinci bölümünde Bilgi ve İletişim Teknolojileri literatürde gelişen yapısı, işletmelerde kullanılan Bilişim Teknolojileri irdelenmiştir. İkinci bölümünde KOBİ'lerden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümünde ise Karar ve karar verme işlemini, İşletmelerde iletişim ve karar verme işlemi bu süreçte bilişim sistemlerinin etkileri konusu anlatılmıştır. Dördüncü bölümü de Bilişim Teknolojilerinin İşletmede İletişim ve Karar Alma Faaliyetlerine Etkileri hakkında hazırlanan araştırma modeli ve bu modelin Kocaeli ilindeki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Bilişim Teknolojilerinin Kullanım Düzeyinde değerlendirilmesi ve anket çalışmasına ayrılmıştır. Böylece Kocaeli'ndeki İşletmelerde BT kullanımı ile iletişim ve karar alma faaliyetlerini ne derece etkinleştirdiği ortaya konulacaktır.Araştırma sonucunda; BT'lerden donanımın işletmelerde yaygın olarak kullanıldığı ancak İlgili işletmelerde bilgi sistemleri henüz gerçek anlamda örgüt birimlerine ve kültürüne yerleşmediği, ortaya çıkmıştır. İşletmelerde İntranet, E-Posta ve İnternet kullanımı karar alma süreçlerini olumlu yönde etkilemiştir. E-Ticaretin henüz gelişme aşamasında olduğu gözükmektedir. Sonuçlardan biriside, firmaların bilişim teknolojilerini uygularken beşerî kaynakları ile ilgili hizmet içi eğitime önem vermesi gerektiğidir.Araştırmacılar BT'leri kullanımını ve uygulamalarını, işletme performansına etkileri arasındaki ilişkileri daha ayrıntılı araştırmak zorundadırlar. Bu konu ile ilgili gelecekte yapılacak çalışmalar işletme özellikleri ile birlikte, yöneticilerin bilişim teknolojilerine bakış açıları da dikkate alınarak gerçekleştirilirse literatüre katkısı olacağı sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
In order to maintain their position in the global environment, it is very important for developing countries to attach importance to innovation, to increase its science and technology capacity and to use information and communication technologies more efficiently.The main aim of this thesis is to reveal the usage of Information Technology and its effects in Business Communication and Decision-Making Activities in Small and Medium-Sized Enterprises operating in the province of Kocaeli.For this purpose, a theoretical framework has been established through a literature review. The literature has been reviewed in order to detect the use of information technology in SME and its effects in decision making and communication processes. The results have been related with the previously created theoretical framework by an empirical research. Without discriminating between SME?s sectors, the empirical research has been made with questionnaires to“196”managers working in different management levels about decision making and communication processes. The level of IT usage and the training, promotion, technical support level of the SME are researched. For this purpose, two research models have been established and tested. The first research model has been tested the usage of Information Technology. The second research model has been tested its effects in Business Communication and Decision-Making Activities.In the first part of the thesis, Information and communication technologies are described and their usage in SME is discussed. In the second part, SMEs are mentioned. In the third part, decision and the decision-making process is described, afterwards this process in SMEs is explained considering the effect of IT technologies. In the fourth chapter, the prepared research model about the effects of IT technologies in communication and decision making activities are discussed, the application of this model with questionnaires in Small and Medium-Sized Enterprises operating in Kocaeli province is explained. Thus, the usage of IT in enterprises in Kocaeli province and its effects in communication and decision-making activities are presented.In research results, the usage of hardware is widespread but Information systems haven?t been a part of SME?s culture and their units. The usage of Intranet, e-mail and Internet in SMEs have affected their decision making process positively. it is observed that e-commerce is at development stage. One of the results is that SMEs should attach importance to train their employees about IT technologies if they want to use IT efficiently.Researchers should investigate the use of information technologies and its applications, its effects to business performance and their relationship in more detail. Taking into account of the results of this thesis, it can be said if the future researchs for this subject are done considering business features with the perspectives of the managers, the contribution to the literature will be greater.