İleri yönetim muhasebesi yöntemleri ve karlılık simülasyonu ile ilgili bir uygulama
Advanced methods of management accounting and application related to profitability stimulation
  1. Tez No: 273145
  2. Yazar: MÜCELLA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM Y. PAZARÇEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Katma Değer, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Stratejik Yönetim Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi Tarihi, Activity Based Costing, Economic Value Added, History of Managenet Accounting, Strategic Management Accounting
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Yönetim muhasebesi, küresel değişimler ile birlikte işletmeler için önemli bir fonksiyon haline gelmiştir. Son yıllarda yönetim muhasebesi uygulamaları önemli gelişmeler göstermiştir. İşletmeler faaliyet tabanlı maliyetleme, ekonomik katma değer, balanced scorecard ve hedef maliyetleme gibi stratejik yönetim muhasebesi araçlarını kullanmaya başlamışlardır.Yönetim muhasebesinin gelişimi ve değişimi ile ilgili literatürde farklı görüşler vardır. Fakat ortak olan görüş; küreselleşmenin birçok gelişmeyi beraberinde getirdiği ve bilgi çağının bir gereği olarak bilgiye olan ihtiyacın artmaya devam ettiğidir. Yönetim muhasebesinin gelişimini ve değişimini etkileyen birçok faktör vardır. Teknoloji, üretim sistemleri ve yönetim tekniklerindeki gelişmeler yönetim muhasebesini etkilemiştir. Küreselleşme müşteri kavramı ile yönetim muhasebesi yöntemlerini de ilişkilendirmiştir. Yönetim muhasebesi tüm bu gelişmeler, sosyal ve kültürel olaylarla birlikte daha farklı bir yere ve öneme sahip olmuştur.Bu gelişmeler ışığında çalışmanın amacı, yönetim muhasebesinde meydana gelen değişimi literatür yardımıyla ortaya koymak ve bu değişimin önemli ayaklarından birini oluşturan faaliyet tabanlı maliyetleme tekniği temelinde başabaş ve karlılık analizinin önemini ortaya koymaktır.Bu amaçla çalışmada yönetim muhasebesindeki değişim üzerine literatür araştırması yapılarak, değişimi etkileyen faktörler incelenmeye çalışılmıştır. Öncelikle, geleneksel yönetim muhasebesi, yönetim muhasebesinin tarihi ve stratejik yönetim muhasebesi araçları incelenmiş, sonrasında bir üretim işletmesinin verilerinden faydalanılmak suretiyle farklı üretim seviyelerinde faaliyet tabanlı maliyetleme temelinde maliyet bütçeleri oluşturularak, başabaş ve karlılık analizleri yapılmıştır. Böylece bir işletmenin farklı üretim seviyelerindeki karlılık durumlarını görmelerine ve risk değerlendirmesi yapabilmelerine olanak verecek bir yapı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
By global changes, managerial accounting has become an important function for companies. The management accounting practices have shown significant developments in recent years. Companies started to use strategic management accounting tools likes Activity Based Costing, Economic Value Added, Balance Scorecard and target costing etc.There are some different opinions about the change and development of management accounting in literature. However, the common view is so, that globalization has brought many improvements and as a requirement of the need of knowledge continous to increase. There are many factors that affect the development and change of management accounting. Advances in techonology, production system and management techniques have influenced over management accounting. Globalization associated both the consept of customers and the methods of management techniques. Nowadays, management accounting has got more important and different place because of all these developments together with the culture and social events, as it used to have been.Light of these developments in the study, management accounting occurring in the exchange of literature, with the help to clarify these changes important pillar is one of the activity-based costing techniques on the basis of breakeven and profitability analysis, the significance is to reveal.This study aims on the change in management accounting research literature is made, the factors that influence change are studied. First, the traditional management accounting, management accounting history and strategic management accounting tools are examined and then a manufacturing firm data for the benefit by way of different production levels of activity-based costing based on cost budget by creating, breakeven and profitability analysis was performed. Different production levels so that the profitability of a business to see status and risk assessment has indicated a structure that enables.