Kur'an okumanın ergenlik dönemi bireyleri üzerindeki etkileri (Sakarya ve İzmit Kur'an kursları örneği)
Effects of the reading Qouran on the puberty (Example of Qouranic courses in İzmit and Sakarya)
  1. Tez No: 273146
  2. Yazar: ELİF KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik dönemi, okuma psikolojisi, Kur'an okuma psikolojisi, Puberty pscyhology, the reading pscyhology, the reading Qouran pscyhology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada Kur'an okumanın ergenlik dönemi bireyleri üzerindeki psikolojik etkileri incelenmişir. Kur'an, İslam inancına göre ilahi bir kitaptır. Onun okunması ibadet olmanın yanısıra psikolojik etkiler de oluşturmaktadır. Bu etkiler, ergenlik dönemi bireyleri üzerinde de oldukça fazladır. Çünkü ergenlik dönemi, biyolojik ve psikolojik değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Böyle dönemlerde insanlar, değişik faktörlerden etkilenme eğilimi taşırlar. Kur'anın Allah kelamı kabul edilmesi, onu büyük bir etkinlik gücüne çıkarmaktadır. Ergenlerin Kur'an okuduklarında yaşadıkları dini ve ruhi tecrübeler çalışmamızın özünü oluşturmaktadır. Yaptığımız araştırmalar çerçevesinde, bu konuyla doğrudan alakalı akademik bir çalışmaya rastlayamadık. Bu durum bizim zorluklarımızdan birisidir.Kur'an okumanın ergenlik dönemi bireyleri üzerindeki psikolojik etkileri incelenirken teorik ve emprik metot birlikte kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ergenler, Kur'an okumaktan değişik şekil ve boyutlarda etkilenmektedirler. Ergenler Kur'ana saygı duymaktadırlar. Onu değişik duygu modlarında okumaktadırlar. Kur'an okumak onları duygu ve düşünce açısından geliştirmektedir. Onlara belli oranda sosyal saygınlık kazandırmakta ve sosyal kimliklerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır.Kur'an okumak ergenlerin dini şüphelerini de önemli oranda gidermektedir. Ergenler bu sayede öbür dünyayla ilgili sorularına cevaplar bulmaktadırlar. Ergenler Kur'anı daha iyi anlayarak okumak istemektedirler. Bunun için Kur'anı tefsir ve mealiyle paralel bir şekilde okumayı arzulamaktadırlar. Bu arzunun Kur'anı hayatla bağ kurarak okumak isteği olarak da değerlendirebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse pscyhologic effects of the reading Qouran on the adoleccence persons. Qouran is a holy book to islamic belief. Reading Qouran is a prayers and it has many pscyhologic effects. These effects are very high on the adolescence persons. Because bachelorhood period open to biologic and pscyhologic change. In this period effects every adole from different factors.Adoleccence persons respect to Qouran. Because it is a holy book and words of God. They reading Qouran different senses. Reading Qouran improve them from sense and thought perspective and win them social respect. Reading Qouran reduce religious suspects them important rate.This research is conducted under the both theoretical and practical framework. Literature review is made to shape theoretical frame throughout the research. The published boks, related statsitic and the periodicals are used in the process of reviewing the written documents. Under the practical framework, the survey and interview are utilized. Our the basic questions are: Reading Qouran has a pscyhologic effects. Adoleccence persons effects from the reading Qouran. Adoleccence persons more affirmative effects from the reading Qouran.Reading Qouran very important pscyhologic subject and must be scientifical importance.