Rekreasyon faaliyetlerinden fitness ? aerobik çalışmalarına katılan bireylerin fiziksel değişimlerinin araştırılması
Research in physical changes of people who participate fitness-aerobics recreation activities
- Tez No: 273166
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKİ KOLUKISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Sedanter, Fitness, Aerobik, Egzersiz, Recreation, Sedentary, Fitness, Aerobic, Exercise
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Rekreasyon bireylerin günlük çalışma, yeme, içme gibi zorunlu olarak yaptıkları faaliyetlerin dışında, kendilerine ayırdıkları boş zamanlarda, istekleri doğrultusunda hareket ederek gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerin tümüdür. Sportif rekreasyon ise bu boş zamanların sağlık, mutluluk, hobi ve benzeri gibi etkenler gözetilerek, sportif egzersiz ve oyun faaliyetlerine katılarak gerçekleştirilen etkinliklerin tümüdür.İnsanlar gelişen dünya düzeni ve sanayi faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim alanındaki gelişimler ve internet kullanımı ile hareketsiz bir yaşama doğru hızla ilerlemektedir. Bu sebeple sürekli sağlık problemleri yaşayan, mutsuz bireyler topluluğu olma yolundadırlar. Sportif rekreasyon faaliyetlerinin, bu durumdaki birçok insanın kurtarıcısı olarak daha uzun ve kaliteli bir yaşam sunacağı şüpesizdir.Bu araştırma sportif rekreasyon faaliyetlerinden fitness branşının, aerobik egzersiz türünü tercih eden orta yaşlı sedanter bireylerin, fiziksel değişimleri inceleyerek, sportif rekreasyonun varsa faydalı yönlerini tespit etmek ve önemini vurgulamak amacı ile yapılmıştır.Araştırmaya İstanbul ilinde bulunan Akatlar Club Sporium spor tesislerine üye, orta yaşlı sedanter 42'si bayan (40,64 ± 5,33) ve 58'i erkek (48,32 ± 4,65) 100 kişilik bir grup katılmıştır.Bu gruba 12 hafta boyunca haftada 3 gün 1 saat 15dk'lık aerobik ağırlıklı fitness programı uygulanmıştır. Denekler bayan ve erkek olarak iki gruba ayrılarak araştırma yapılmıştır. Grupların ilk ve son testlerinden alının verilerin Paired Samples t ? testi ile istatistiki olarak anlamlılıkları 0.05 seviyesinde olup olmadığına bakılarak karşılaştırılmıştır.Araştırmada sportif rekreasyon yapan bireylerin fiziksel değişimleri incelenirken vücut ağırlık değişimleri, vücut kütle indeksi, yüzde olarak vücuttaki toplam yağ miktarı, bazal metabolizma hızı, günlük enerji ihtiyacı, kas direnci ve vücut yaşı ölçümleri Body Pass GAIA 359 Plus ölçüm cihazı ve 0.01 cm. hassasiyetinde MK-220 model metal metre kullanılarak veri haline getirilmiştir. Max VO2 değerleri ise Cooper testi uygulanarak veri haline getirilmiştir.Araştırma sonucunda orta yaşlı sedanter bayanlar grubunda vücüt ağırlık değişimleri, vücut kütle indeksi, yüzde olarak vücuttaki toplam yağ miktarı, bazal metabolizma hızı, günlük enerji ihtiyacı, kas direnci ve vücut yaşı ölçümlerinde düşüş, maxVO2 parametresinde ise artış istatistiki olarak anlamlı bir şekilde gözlemlenmiştir (p0,05).İstatistiki çözümler için SPSS 16.0 (Statistical Package For The Social Sciences) programından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recreation is the activies of people that they do according to their wishes in their free times apart from the activies that they do necessarily like their daily works, eating and drinking. Sporting recreation is the activities that people do for health, happiness, hobby and similar factors in their free times by joining sporting exercise and game activities.People are quickly advancing through a inactive life by developements in informatics and using internet. So, they will be able to be unhappy and have health problems. It is obvious that sporting recreation activities offer longer and more qualified life for that people.This research is for emphasizing beneficial aspects, if exists, and importance of sporting recreation by examining physical changes of middle-aged sedentary people who prefer aerobic exercises which is a part of fitness activities.100 people who are 42 middle-aged sedentary women (40,64 ± 5,33) and 58 middle-aged sedentary men (48,32 ± 4,65) and also are members of Akatlar Club Sporium sport center which is in Istanbul, has been participated to this research.An 1 hour and 15 minutes fitness program which mostly includes aerobic sections was performed during 3 days in 12 weeks to this group. Test subjects was splitted two parts as women and men. It was looked and compared by Paired Sample t-test, if the statistical meaningfulness of the datas that was taken from the first and last tests of the groups are in 0.05 degree.In this research, for examining the changes in physical changes of people who do sporting recreation, their body weight changes, body mass indexes, sum of the fat content in the body as percentage, basal metabolism rate, daily energy necessity resistance of muscle and age of body measurement was measured by Body Pass GAIA 359 Plus measurement machine and MK-220 model metal meter in 0.01 cm precision. Max VO2 values was measured by imlementing Cooper test.As a result of the research, decreasing in body weight changes, body mass indexes, sum of the fat content in the body as percentage, basal metabolism rate, daily energy necessity resistance of muscle and age of body measurement and increasing in max VO2 parameter of middle-aged sedentary women group was observed as statisticaly meaningful (p < 0,05). Decreasing in body weight changes, body mass indexes, sum of the fat content in the body as percentage, and age of body measurement and increasing in max VO2 parameter of middle-aged sedentary men group was observed as statisticaly meaningful (p < 0,05). But it was observed that there are no statisticaly meaningful changes in resistance of muscle, basal metabolism rate and daily energy necessity of men group(p>0,05).SPSS 16.0 (Statistical Package For The Social Sciences) was used for statistical solutions.