360 derece performans değerlendirme yöntemi ile işgörenlerin örgütsel adalet algısı arasındaki ilişkilerin analizi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
360 degree performance evaluation method for the analysis of organizational justice: An application of accommodation business
  1. Tez No: 273192
  2. Yazar: GAMZE İŞLEK CİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA AYTEMİZ SEYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Örgütsel Adalet Algısı, Konaklama İşletmeleri, Performance, Performance Evaluation, Organizational Justice Perception, Accomadation Establishment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Değişen yönetim anlayışı içinde örgütler ve işgörenler sürekli olarak kendilerini geliştirme ihtiyacı duymaktadır. Bu gelişim çerçevesinde performans değerlendirme faaliyetleri örgütler için vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Performans değerlendirme faaliyetleri sonucunda elde edilen veriler işgörenin gelişimine ışık tutmakta ve yaşanan rekabet ortamında örgütlerin ayakta kalabilmelerini sağlamaktadır.Performans değerlendirme faaliyetleri, işgörenlerin önceden belirlenmiş ölçütlere göre değerlendirilmesini ifade etmektedir. Günümüzde örgütler yöneticiler tarafından yapılan değerlendirmelere dayanan geleneksel değerlendirme yöntemlerinin yerine, çok kaynaklı bir değerlendirmeyi temel alan 360 derece geribildirim yönteminin önemini anlamış ve uygulamaya başlamışlardır. Diğer taraftan örgütsel adalet, insan kaynakları uygulamalarının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamada en önemli unsurlardan biri olarak ifade edilmektedir.Çalışmamızda örgütsel adalet algısı, 360 derece performans değerlendirme yöntemi açısından ele alınmıştır. Performans değerlendirme hakkında genel bilgiler verilerek, 360 derece geribildirim yöntemi üzerinde durulmuştur. Buna göre çalışmamızda örgütsel adalet algısının açıklanması ve 360 derece performans değerlendirme sürecinde örgütsel adalet algısının gerçekleşmesi için sistemin taşıması gereken özelliklerin vurgulanması amaçlanmaktadır.Çalışmamızda, araştırmanın gerçekleştirildiği işletmenin 360 derece performans değerlendirme sistemi, örgütsel adalet algısının boyutlarını oluşturan prosedür, etkileşim ve dağıtım adaleti algıları açısından incelemektedir. Araştırma tek bir işletmede gerçekleştirilmiş olup, özellikle ülkemizde pek incelenmemiş bir konu olan 360 derece performans değerlendirme sürecinde örgütsel adalet algısını incelemesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Organizations and employees always have needed to develop themselves in changing management approach. Performance evaluation is necessary for organizations in this developmental system. The data which was collected via performance evaluation help employee?s development and help organization?s existance in competition.Performance evaluation depends on criteria which is made beforehand. In today?s world, organizations do not use performance evaluation which is made by directors, instead they choose 360 degree feedback which uses multiple sources. The reason of thiscan be explained that, they understand the importance of 360 degree feedback procedure and apply that. On the other hand, organizational justice is important aspect for human resource application.Organizational justice perception in this dissertation is investigated within the perspective of 360 degree performance evaluation. This dissertation is investigated especially 360 degree feedback procedure but this gives general information about performance evaluation. According to that, this dissertation aim to stress the features, necessary for occurring the system, to explain organizational justice perception and to evaluate 360 degree performance. The survey tries to investigate the procedure building up dimensions of organizational justice perception and organization?s 360 degree performance system with respect to interaction and distribution justice perception. Survey is applied in one organization. The dissertation is important because it investigate organizational justice perception in 360 degree performance evaluation process and this issue has not been investigated especially in our country.