Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinde çalışanların perormans değerlendirmeye ilişkin algılarının analizi ve 360 derece performans değerleme yöntemi çerçevesinde geliştirici öneriler
Analysis on the performance appraisal of employees' perceptions of the Central Union of Turkish Agricultural Credit Cooperatives and developmental suggestions in the context of 360 degree performance
- Tez No: 371162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MERVE ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Performans Değerlendirme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
DOĞAN, Eyüp. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinde Çalışanların Performans Değerlendirmeye İlişkin Algılarının Analizi ve 360 Derece Performans Değerleme Yöntemi Çerçevesinde Geliştirici Öneriler, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2013 Günümüzde artan rekabet koşulları altında işletmeler ellerinde bulundurdukları kaynakları verimli bir şekilde kullanarak hem rekabet avantajı elde etmeye, hem de pazar paylarını arttırarak piyasada daha iyi bir konuma sahip olmaya çalışmaktadırlar. Bu açıdan bakıldığında çalışanların performansının yönetilmesi, sonuçlarından yararlanarak çalışanların gelişimi üzerinde yoğunlaşılması organizasyonel başarı için stratejik bir süreç olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; performans değerleme kavramını teorik açıdan incelemek ve buna bağlı olarak Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğünde çalışanların performans değerleme çalışmaları ile ilgili görüşlerini belirlemektir. Çalışmanın hazırlanmasında literatür taraması ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. SPSS 15.0 for Windows paket programı kullanılmış, demografik özellikler ile performans algılamaları arasındaki farklılıkların tespiti açısından Ki-Kare bağımsızlık testi, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında, performans değerlendirme çalışmaları ile ilgili firmadaki işgörenlerin görüşleri ortaya konmuş, personel ve yönetici görüşleri arasındaki farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Algılamaların demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği tespit edilmiş ve sonuçları irdelenmiştir. Sonuç kısmında, belirlenen farklılıklara göre öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DOĞAN, Eyüp. Analysis on The Performance Appraisal Of Employees' Perceptions Of The Central Union Of Turkish Agricultural Credit Cooperatives And Developmental Suggestions İn The Context Of 360 Degree Performance, Master?s Thesis, Ankara, 2013. Nowadays, organizations, under the increasing conditions of competition, efficiently using their resources not only try to gain a competitive advantage, but also increasing their market share, they seek to have a better position in the market as well. From this point of view, managing employee performance, by using the results to focus on employers? development, is a strategic process of managing employee performance to organizational success. The purpose of this study, is to analyze the concept of performance appraisal from the theoretical aspect and define the opinions of employees working in The Central Union of Turkish Agricultural Credit Cooperatives related to performance appraisal practices In preparation of this study, literature search and questionnaire technique were being utilized. SPSS 15.0 for Windows program is used to establish difference between demographic attributes and performance perceptions chi square test, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis analyses had been done. At the conclusion of the study, the opinions of The Central Union of Turkish Agricultural Credit Cooperatives employees related to performance appraisal were determined and we tried to determine the differences between personnel and manager opinions. We analayze the results of perceptions according to demographic attributes. Finally, suggestions related to the identified differences were tried to develop. Key Words 1- Performance management 2- Performance appraisal 3- Chi Square Test 4- Mann-Whitney U Analyse 5- Kruskal-Wallis Analyse