Türkiye'de istihdam ve verimlilik ilişkisi
Relationship between employment and productivity on Turkish economy
- Tez No: 273204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI MEHMET TAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, Verimlilik, Reel Ücretler, Enflasyon, Eşbütünleşme, Nedensellik, Employment, Productivity, Real Wages, Inflation, Cointegration, Granger Causality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ülke ekonomileri için en önemli ekonomik olgulardan biri olan istihdam ve istihdam edilen işgücünün verimliliği literatürde birçok çalışmanın kaynağı olmuştur. Özellikle son yıllardaki ekonomik krizlerin etkilerinin en çok görüldüğü sektörlerin başında gelen emek piyasası, gelişen ekonometrik analiz yöntemleriyle ayrıntılı şekilde incelenebilmektedir. Bu gelişmeler neticesinde istihdamı belirleyen faktörlerden biri olarak verimlilikle olan ilişkisi de incelenmelidir. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde istihdam ile verimlilik arasındaki ilişki incelenmektedir. 1970 ile 2009 yılları arası dönem için istihdam, verimlilik, reel ücretler ve enflasyon verileri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiş ayrıca çift yönlü nedensellik olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In literature, employment and employed labor productivity that are the most important economical phenomenons for state economies have become the source of many academical studies. Especially, in recent years the labor market which is first and foremost of sectors that effect of economic crisies seen is examined in detail by devoloping economical analizing methods. As consequences of mentioned improvements, as one of the determinant factors to employment, relationship with productivity is also to be examined. In this study, the reletionship employment and productivity in Turkey is investigated. The variables of employment, productivity, real wages and inflation are used for the period of 1970 and 2009 years. According to the results of analizes, it is observed that cointegration relation and bidirectional casuality exist between variables.