Uzaktan eğitim ve din öğretiminde bir uygulama örneği: İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM)
An example of application in distance education and religion teaching: The License Completion Program of Theology
  1. Tez No: 273277
  2. Yazar: KERİM BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Din Öğretimi, İLİTAM (İlahiyat Lisans Tamamlama), Distance Education, Religion Teaching, İLİTAM (The License Completion Program of Theology)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, bir uzaktan eğitim uygulaması olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Lisans Tamamlama programı mezun öğrenciler, öğretim üyesi görüşlerinden ve uzaktan eğitimle ilgili kuramlardan hareket edilerek değerlendirilmiştir. Bu bakımdan önce araştırmanın kuramsal tartışması çerçevesinde uzaktan eğitim kavramına ilişkin teorik bilgilerin yer aldığı uzaktan eğitim ile ilgili kavramlara, teorilere ve uygulama örneklerine yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca uzaktan eğitimin lisans düzeyinde uygulanabilirliği tartışılmıştır. Daha sonra İLİTAM mezunlarına yönelik geliştirilen anket formu ile araştırmaya katılan deneklere ait bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Bulgular betimsel bir şekilde yorumlanmıştır. Son olarak İLİTAM'ın editör öğretim elemanlarından bazıları ile yüz yüze yapılan görüşülmeler sonucu öne çıkan hususlara değinilmiştir. Çalışmada, elde edilen verilerden İlahiyat eğitiminin uzaktan eğitim yöntemiyle uygulanabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the theology license completion program of Ankara University is evaluated. This program is a distance education program. Evaluation is based on theories of distance education, opinions of alumni and faculty members. In this regard, first of all, the concepts of distance education, theories and practices are mentioned in the discussion of the theoretical framework of research. In this section also the applicability of distance education at the undergraduate level is discussed. Then, findings and interpretations related to participants in the research are presented. Results were interpreted as descriptive. Finally, the outstanding issues as a result of the debate face to face with some of the teaching staff of İLİTAM are addressed. In the study, from the data obtained it was concluded that Theology education can be applied as distance learning method.