Negative mother character as portrayed in awake and sing and the little foxes
Olumsuz anne karakterinin awake and sing ve the little foxes adli eserlerde incelenmesi
- Tez No: 273342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Tiyatrosu, Sosyal İçerikli Drama, Aile, Anne-Çocuk İlişkisi, American Theatre, Social Drama, Family, Mother-Child Relationship
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez yirminci yüzyıl Amerikan tiyatrosunda olumsuz anne figürünün temel karakter olarak ortaya çıkışını incelemektedir. Ataerkil Amerikan toplumunda annenin ailede egemen konuma gelmesi ve bu otoritenin çocuklar üzerindeki etkileri iki tanınmış yazar olan Clifford Odets'in Awake and Sing ve Lillian Hellman'ın The Little Foxes adlı oyunlarındaki baskın anne karakterleri Bessie ve Regina'nın incelenmesiyle ele alınmaktadır.İlk bölümde, modern Amerikan tiyatrosunun gelişimi, özellikle 1930'lu yıllarda popüler olan sosyal içerikli drama ve aile olgusunun oyunlarda temel konu olarak ortaya çıkışı incelenmiştir. Yirminci yüzyıl Amerikan toplumunda kadının rolü ve bunun oyunlara yansıması ele alınmıştır. Ayrıca, eserleri incelenen yazarlar, Clifford Odets ve Lillian Hellman hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde ise, baskın anne karakterinin çocuklarının yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri ve annenin baskın konuma gelmesinin sebepleri, anne-çocuk ilişkilerinin nesne ilişkileri kuramı ve benlik psikolojisi kuramları ışığında açıklanması ve baskın anne karakterinin ataerkil toplumdaki rolü noktasında incelenmiştir.Tezin sonunda baskın anne karakterinin anne-çocuk ilişkisini olumsuz etkilediği ve annenin ataerkil toplumun baskısı karşısında gerçekleştiremediği hayallerine çocukları aracılığıyla ulaşmaya çalışması nedeniyle olumsuz anne olgusunun ortaya çıktığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present thesis examines the negative mother figure that emerged as a main character in twentieth century American drama. The mother?s becoming dominant in the family in the patriarchal American society and its effects on the children are analyzed through the dominant mother characters in two plays by two American writers, Awake and Sing by Clifford Odets and The Little Foxes by Lillian Hellman.In the first chapter the development of modern American drama, especially the social drama of the 1930s and the presentation of the family as the subject matter are examined. Besides, the role of women in the twentieth century American society and their presentation in the plays are presented. Also, the writers, Clifford Odets and Lillian Hellman and their works are studied.In the second chapter the effects of dominant mother characters, Bessie and Regina, over the children?s lives and the reasons of these mothers? becoming dominant are examined through mother-child relationship via object relations theory and self psychology and their role and place in patriarchal society.At the end of the thesis, it is concluded that the dominance of the mother effects mother-child relationship negatively and the negative mother character emerged because of the mother?s making use of her children to achieve her dreams which were denied to her under patriarchal oppression.