Örgütsel bağlılığın sağlanmasında psikolojik sözleşmenin rolüne ilişkin bir araştırma
Psychological of organizational commitment in ensuring the role of research agreement
- Tez No: 273341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Psikolojik Sözleşme, Psikolojik Sözleşme İhlali, Organizational Commitment, Breach of Psychological Contract, Psychological Contract
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, psikolojik sözleşmenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve örgüt çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin ölçümü ile psikolojik sözleşmeleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Psikolojik sözleşmenin ihlal edilmesinin örgütlerde ne gibi sonuçlar ortaya çıkaracağı ve bunun örgütsel bağlılığı etkileyip etkilemediği üzerinde durulmuştur.İmzalanan iş sözleşmelerinde var olan boşluklar ve belirsizlikler psikolojik sözleşmelerin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Psikolojik sözleşmenin bir ayağını işverenin çalışandan bağlılık, dürüstlük, iş kurallarına uyma, nitelikli iş yapma gibi beklentileri oluştururken, diğer ayağını çalışanın, işinde nasıl değerlendirildiği ve kendisine, bilgisini, yeteneklerini ve sorumluluklarını geliştirme olanakları verilip verilmediği ile ilgili psikolojik beklentileri oluşturmaktadır. Artık örgütün başarısı için, kendisinden beklenenin daha fazlasını örgüte verebilen çalışanlara ihtiyaç duyulmakta; bunun için de örgütsel ve bireysel amaçların uyumlaştırılması, bireyin işinin sahibi haline getirilmesi, beklentilerinin karşılanması, motivasyonunun artırılması ve böylece örgütsel bağlılığın sağlanması gerekmektedir.Bu çalışmada, özel dershanelerde çalışan öğretmenlerin işe başlangıçlarındaki psikolojik sözleşmelerinin, örgüte bağlılıkları üzerindeki etkilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Anket yöntemiyle sağlanan veriler, istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçların dershanelerin insan kaynakları politikalarına ışık tutması amaçlanmış, böylece öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının ve verimliliklerinin arttırılmasına katkıda bulunmak istenilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis, the psychological impact of the contract to demonstrate the organizational commitment and organizational commitment levels of employees of the organization by measuring the relationship between psychological contracts is revealed. Psychological contract violation results reveal what organizations and that organizational commitment will be focused on is not affected.Have signed contracts with gaps and uncertainties in the formation of the psychological contract has prepared the ground. Psychological contract with one foot of the employer employee loyalty, integrity, compliance with business rules, such as qualified to do business creating expectations, the other pillar employee, how work is evaluated, and to him, knowledge, skills and responsibilities of their development opportunities decides not related to psychological creates expectations. Now the organization's success, for what is expected from him more than the organization can give to employees is needed, for the organizational and individual objectives harmonization of the individual business owner to be made, expectations are met, to increase motivation and organizational commitment so that the right needs to be.In this study, special classroom teachers working in the psychological contracts of employment since, the organization aimed to measure the impact on adherence. Provided through the survey methods, data were analyzed using statistical program. The results obtained with human resources policies of the classroom was intended to shed light, so the teachers' organizational commitment and to contribute to increasing productivity.