Dış ticaret işlemleri ve muhasebesi bütünleşik sistem içerisinde uygulanması
Accounting and operations to foreigen trade implementation within integrated systems
  1. Tez No: 273352
  2. Yazar: EMRE BAĞDATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İthalat, İhracat Muhasebe, Foreign Trade, import, Export, Accounting
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Globalleşen dünyada artık şirketler için rekabet daha şiddetli bir şekilde yaşanmaktadır. Bu durum şirketlerin süreçlerini daha etkin yönetmelerini, maliyetleri üzerinde odaklanmalarını gerekli kılmaktadır. Ayrıca artık fiyatın piyasa tarafından belirlendiği bir ortamda işletmeler için süreç ve maliyete odaklanmak bir zorunluluk halini almıştır.Tüm bu durumlar uluslararası piyasada faaliyet gösteren dış ticaret işletmeleri açısından da önem arz etmektedir. Dış ticaret işlemlerinin iyi yönetim ve kontrolü sayesinde işletmeler birbirleriyle rekabette daha üstün hale gelmektedirler. Bununla birlikte zamanda dış ticaret işlemleri açısından stratejik bir öneme sahiptir.Bunun bir sonucu olarak, küresel rekabet ortamında rekabet üstünlüğünün sağlanması amacı ile etkin süreç yönetimine imkan tanıyan, maliyet kontrolü ve hesaplamasında doğru bilgiler sağlayan bütünleşik sistemlerinin dış ticaret işlemlerinde kullanılması gerekmektedir.Araştırmamızda, dış ticaret işlemlerine ilişkin temel kavramlar ele alınarak muhasebe uygulamaları açısından özellikli hususlara değinilerek, maliyetlerin doğru tespiti ve etkin süreç yönetimi açısından bütünleşik sistem içersinde bir uygulama gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is lived more intensely that competition in the globalized world for companies. This situation necessitate the companies to rule their companies's process more actively, and their focus on their costs. Besides, it has been an abligation for managements to focus on the process and the cost in the stage that price has been defined by the market.All this situation?s are important for the foreign trade managements which are active in international market. Thanks to succesfull management and control of the foreign trade procedures, the managements have become more superior in the competition with each other. Also the time has a strategical importance in terms of the foreign trade procedures.As a result are this situation, it is necessary that integrated systems, which are enable to active duration management right knowledges in the controlling and calculating of costs, being used in the foreign trade procedures in the global competition environment with the aim of enable competition superior.In our search, specific matters are referred in terms of accountancy applications by handling basic concepts concerning foreign trade procedures and an application has been carried out in terms of the right definition of costs and active duration management inside the integrated system.