Birleşme sonrasındaki örgütsel kültürün örgütsel bağlılık üzerine etkisi
Impact of organizational culture on organizational commitment after mergers and acquisition
  1. Tez No: 273359
  2. Yazar: MEHMET OKTAY GÖKASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şirket Birleşmeleri, Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Mergers, Acquisition, Organizational Culture, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Günümüzde şirketlerin faaliyet göstermiş oldukları piyasalarda rekabet artmıştır. Sıkılaşan rekabet ortamında şirketler birleşmeler yaparak yaşamlarını sürdürmeye, verimliliklerini arttırmaya ve büyümeye çalışmaktadırlar. Birleşmelerin amacı olan kârlılığın arttırılması ile hem şirketin verimliliği hem de örgütün gücü arttırılmış olur.Şirket birleşmeleri neticesinde farklı kültürlere sahip örgütler de bir araya gelirler. Farklı örgütlerin birbirleri ile kaynaşması neticesinde başarı yakalanabileceği gibi çalışanların örgütlerine olan bağlılıkları da artar. Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkileri inceleyen daha önceki araştırmalardan da yola çıkarak şirket birleşmelerinde, örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ele alabiliriz. Böylelikle, şirket birleşmelerinde farklı kültürlerin bir araya gelmesi neticesinde örgüt kültürünün örgüte olan bağlılık üzerinde bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.Bu araştırmanın temel amacı, şirket birleşmeleri neticesinde farklı kültürlerden gelen bireylerin, yeni kurulan örgüt içerisinde oluşan kültürü benimseme durumları ve yeni kurulan örgüte olan bağlılıklarının derecesinin tespit edilmesidir.Amaç doğrultusunda, Türkiye'de 2000'i aşkın çalışanı ile faaliyet gösteren ve iki bankanın birleşmesi sonucunda kurulan özel bir bankanın çalışanları üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket sonucunda elde edilen veriler çeşitli istatistiksel yöntemler yardımıyla yorumlanmış ve birleşme sonucunda kurulan şirkette örgüt kültürünün düzeyi ve örgütsel bağlılık dereceleri ile ilgili sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays the competition among corporations has increased. Because of increased competition corporations try to continue their lives, to increase their productivity and to grow through mergers. Both productivity and power rise through increased profit owing to mergers.The corporations which have different cultures come together through mergers. In the result of fusion among them the corporations become more successful and their employees? commitment rises.We try to examine the relationship between corporate culture dimensions and employees? commitment. So the main aim of this investigation is to establish the degree of appropriation of organizational culture and the degree of commitment of employees with different cultures at recently founded corporation.For this purpose we have used the survey method at private bank which has been founded through the merger of two banks and which has over 2000 employees. The information which has been gained through the survey has been interpreted through various statistical methods.