Turizm işletmelerinde inovasyon: Türk turizminde inovatif yaklaşımlar ve model önerisi
Innovation at toursim enterprises: Innovative approaches in Turkish tourism and a model suggestion
- Tez No: 273374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELİKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, İnovasyon, Turizm İşletmeleri, Tourism, Innovation, Tourism Enterprises
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Dünya çapında her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de değişim ve gelişmeler gerçekleşmektedir. Bu değişim ve gelişmeler turist tiplerinin ve beklentilerinin değişmesine ve bunun sonucunda turistik ürünlerinde çeşitlendirilmesine neden olmuştur. İnsanların gelirlerinin ve kendilerine ayırdıkları boş zamanın artmasından ve diğer etkenlerden dolayı farklı ürün ve hizmetlere olan talep gün geçtikçe artmaktadır.Günümüzde turizm denince deniz-güneş-kum üçlüsünün oluşturduğu klasik kitle turizminin yanında doğal ve kültürel çevreyi, eğlenceyi, macerayı da içine alan farklı turizm türleri de akla gelmektedir. Bu yüzden, ülke ve işletmeler değişen turistik talebe ve artan turist beklentilerine cevap verebilmek için mevcut kaynakları kullanarak farklı turistik ürünler oluşturarak turistik ürün çeşitlerini arttırmak zorundadırlar.Uluslaraarası turizm pazarında yaşanan yoğun rekabet işletmeleri müşterilerin isteklerine cevap verebilmeleri için bir değişim sürecine itmektedir. İşletmelerin piyasada varlıklarını devan ettirebilmeleri için sürekli yenilenme ve değişime uyum bir gereklilik haline gelmiştir. İşletmeler sadece fiyat rekabeti ile karşı karşıya değil aynı zamanda da ürün ve hizmet çeşitliliği alanında da rekabet ile karşı karşıyadırlar. Bu rekabetten üstün çıkabilmek ve rekabet avantajını elde edebilmek için işletmelerin ihtiyacı olan en önemli unsurlardan bir tanesi de inovasyondur.Bu çalışmada inovasyon kavramı hakkında bilgi verilecek, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin inovasyon uygulamaları incelenecek ve Türk turizmi için bir model önerisi ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In every industry changes and developments happen around the world as well as tourism. Those changes and developments caused changes in tourist types and their expectations. As a result tourist products have been diversified. The demand for different products have risen each day as people spare more time for themselves and because of other reasons.Nowadays when tourism is considered, different tourism activities such as tourism protecting natural and cultural environment, fun and entertainment come to mind along with sea-sun-sand tourism. Thus countries and enterprise shave to form new types of tourism products by using existing resources in order to meet the need of rising demand of tourist.In international tourism market high competition forces the enterprises into a change process to meet the needs of guests. It is essential that enterprises adapt to the changes and development to survive in the market. The enterprises not only face price competition but they also face product and service diversification. To outstrip from this competition and get the competitive advantage one of the most important things that enterprises have is innovation.In this study information on innovation will be given, the innovation practices of tourism enterprises will be examined, and a model suggestion for Turkish tourism industry will be made.