İlköğretim ve ortaöğretim okullarında yürütülen konsültasyon uygulamalarının belirlenmesi ve bazı değişkenler açısından incelenmesi
Determination and examination of consultation applications at pramary and secondary schools for some variables
- Tez No: 433849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konsültasyon, Rehber Öğretmen
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 421
Özet
Bu araştırmada ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan rehber öğretmenlerin yaptıkları konsültasyon uygulamalarını belirlemek ve konsültasyon uygulamalarını bazı değişkenler açısından incelemek amaçlanmıştır. Araştırmaya 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Artvin ilinde ve Erzurum merkez ilçelerdeki ortaöğretim ve ilköğretim okullarında görev yapan toplam 163 rehber öğretmen katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Okullarda Yapılan Konsültasyon Uygulamaları Anketi”ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler üzerinde frekans, standart sapma, aritmetik ortalama, yüzde ve ki kare analizi yapılmıştır. Ankette yer alan maddeler tek tek analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, rehber öğretmenlerin uyguladıkları konsültasyon çalışmalarından öğretmenlere, idarecilere ve velilere yönelik olan; özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin tespiti ve yönlendirmenin yapılmasında materyallerin sağlanması, öğretmen ve idarecilere yönelik olan; uygulanan anket ve envanter sonuçlarının paylaşımı, toplantılarda görüş belirtme, öğretmen ve velilere yönelik; kaynaştırma öğrencilerinin özellikleri konusunda bilgilendirme, akademik yönden başarısız öğrencilerin belirlenmesi ve verimli ders çalışma konusunda, bireysel görüşme, problemli öğrencilerin tespiti ve problemlerin çözümüne yönelik işbirliği çalışmalarını ağırlıklı olarak yaptıkları belirlenmiştir. Ayrıca rehber öğretmenlerin öğretmenlere yönelik konsültasyon çalışmalarından; sınıf rehberlik planlarının hazırlanması, etkinliklerin uygulanması, idarecilere yönelik; rehberlik hizmetleriyle ilgili bilgi verilmesi, oryantasyon programının hazırlanması, velilere yönelik; üst öğrenim kurumlarının tanıtımı ve sınavlar hakkında, aile içi iletişim, öğrencilerin gelişim özellikleri ve ortak rehberlik anlayışı oluşturma konularında seminerlerin yapılması, alanla ilgi araştırma sonuçlarının paylaşımı çalışmalarını ağırlıklı olarak yaptıkları bulunmuştur. Rehber öğretmenlerin çoğunun konsültasyon uygulamalarına ilişkin tutum ve görüşlerinde; velilerle, öğretmenlerle ve idarecilerle yapılan konsültasyon çalışmalarının etkili olduğuna inandıkları ancak velilerden rehberlik hizmetlerinin yürütülmesinde az destek aldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It's prepared to determine and exemine the consultatıon applications for some variables carried out by guldance counselors working at primary and secondary schools. 163 guidance counselors working at primary and secondary schools in central districts of Artvin and Erzurum between 2011-2012 are joined in the research. In this research“ Consultation Applications Questionnaire at Schools”and“Personal Info Form”are applied as a data collection tool. Standard deviation, aritmetic average, freguency, percentage and x-sguare (chi-sguare) analyses are done on the data obtained from this research. The subjects on the guestionnaire are analysed one by one and interpreted. According to the researches, form the consultation study that guidance teachers make is basically determined the followings; for teachers, manages and parents; to detect the students who nee special education, for teachers and managers; sharing of the results of the applied survey and inventory, expressing the opinions in meetings, for teachers and parents; to inform abaut the inclusive student, to detect the failed students academically and regarding the efficient study, individual interview, the detection of the students that make problem and the cooperation studies for the solution of the problems. In addition to that, from the consultation study of the guidance teachers is also learned the followings; preparation of the class guidance plans, application of activities; aiming of managers; to give information regarding the guidance services, to prepare the orientation plans, aiming of parents; to introduce the higher education instutitions and regarding the exams, the family communicatıon, the growing features of the students and making seminars, regarding building a common guidance understanding, sharing the results related to the field. According to the most of the guidance teachers thoughts and behaviours related to the consultation studies; they think that the consultation studies made with parents, teachers and managers are efected but it is determined that they get less effort from the parents regarding taking forward the guidance services. Key Word: Consultation, Guidance Teacher