Takipteki kredilerin makroekonomik göstergeler üzerine etkisi
The effect of non-performing loans on the macroeconomics indicators
- Tez No: 273413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sorunlu Krediler, Kredi Riski, Sorunlu Kredilerin Yönetimi, Sorunlu Kredilerin Çözüm Yolları, Non-performing Loans, Risk of Credit, Management of Problematic Loans, Solutions of Problematic Loans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Gelişen dünya ekonomisinde bankaların her geçen gün önemi artmaktadır. Bankalar ülke ekonomisine farklı yararlar ve dinamikler kazandırır. Krediler ise bankaların en temel ürünüdür.Kredilerin büyük bir kısmı tasarruflarını bankaya yatırmış olan tasarruf sahiplerince karşılanır. Bankalar, topladıkları mevduatları kredi olarak kullandırırlar ve bunun yanında da karlarını da maksimize etmek istemektedirler. Bu durumda kredilerin zamanında geri ödenmemesi riski ile karşı karşıya kalabilirler. Geri ödenmesinde herhangi bir sorun olmaması durumunda krediler, bankalar için oldukça karlı bir üründür. Bu nedenle oluşabilecek risklerin engellenmesi önem kazanır. Sorunlu kredilerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artması ve bankaların bu nedenden dolayı krize sürüklenmesi sorunlu kredi probleminin önemini ortaya koyar. Kredilerin geri ödenmesinde yaşanacak bir takım aksaklıklar bankacılık sisteminde ve dolayısıyla ekonomik yapıda olumsuzluklara neden olmaktadır.Üç bölümden oluşan bu çalışmada takipteki kredilerin makro ekonomik göstergeler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde sorunlu krediler hakkında geniş bilgi verilmiş, sorunlu kredilerin nedenleri üzerinde durulmuş ve sorunlu kredilerin yönetimi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, sorunlu kredilerin belirtileri ve önceden tahmin edilmesi ile ilgili bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de takipteki kredilerin makro ekonomik değişkenleri ne şekilde etkilediğinin incelenmesi, 1986-2008 yılları arasındaki yıllık veriler yardımı ile test edilmiştir. Analiz sonucunda takipteki kredilerin, özel sektöre sağlanan yurtiçi kredileri ve yatırımları ne şekilde etkilediği test edilerek ortaya konmuştur. Analiz sonucunda takipteki krediler ile özel sektöre sağlanan yurtiçi krediler ve yatırımlar arasında %1 düzeyinde anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this developing world economy, the importance of banks are increasing day by day. Banks provide different benefits and dynamics to the country's economy. Also loans are the main product of the banks.The most of savings which have invested in bank are covered by their owners. Collected deposits are used as a loan by banks. In addition to this banks want to maximize their profits as well. In this case banks may face with a problem and this problem is the risk of loans which are not paid back on time. In the absence of any problem for repayment, loans are very profitable product for banks. Therefore prevention of potential risks are getting more important. The increase in problematic loans in developed and developing countries day by day and banks drifting towards crisis with this reason indicate the importance of the trouble about problematic loans. Encountering with some problems in repayement of loans caused negativities in banking system and economic structure.In this study which consists of three parts, the effect of non-performing loans on the macroeconomic indicators are investigated. In the first part; the information about problematic loans are given overmore focusing on problematic loans and lastly the information about management of problematic loans are given. In the second part; the information about the symptoms and the prediction of non-performing loans are given. In the third part; The macro-economic variables that affected on non-performing loans in Turkey were examined. And they were tested by the help of annual data between the years 1986-2008. For the result of the analysis the effects of non-performing loans on the loans of private sector, domestic loans and invesments have been revealed. According to the result of analysis between the non-performing loans and the loans that provided for private sector have significant and negative correlation in the level of %1 and also in the level of %1 significant and negative relationship were found on between the non-performing loans and investments.