E -dergilerde fotoğraf kullanımının sayfa düzenlemesi ilkelerine dayanarak incelenmesi ve izleyici açısından etkililiği
E - magazine page layout using photos based on the principles of the investigation in terms of efficiency and audience
- Tez No: 273414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim, E-Dergi, Fotoğraf, Sayfa Tasarımı, Grafik Tasarım, Visual Communications, E-Magazine, Photo, Page Design, Graphic Design
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
İnsanın dünyayı algılamasında ve iletişim kurmasında görme duyusu öncelikli olmuştur. İnsanlar arasındaki iletişim dil ile sağlanmadan önce görsel işaretlerle gerçekleştirilmiştir. Görsel işaretlerle iletişimin vazgeçilmez alanlarından biri fotoğraftır. Fotoğraf, genellikle metinlerin ve fikirlerin tanımlanması, açıklanması, anlamının güçlendirilmesi ve mesajın hedef kitleye dolaysız olarak iletilmesi amacıyla kullanılır. Bunun yanısıra basın fotoğrafları bazen metnin yerini alır, ana mesajı bildirir ve kendisi haber olur.Dünya'da giderek yaygınlaşan internet kullanımı, ülkemizde de hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu kullanım alanlarından biri sayısal ortamda yayın yapan e-dergilerdir. Ancak her geçen gün e-dergilerin sayılarının artmasına rağmen, e-dergilerin sayfa tasarımlarındaki niteliğin aynı düzeyde arttığı söylenemez. Özellikle de e-dergilerdeki fotoğraf kullanımı, izleyiciyi bilgilendirmesi, haberi ya da araştırmayı desteklemesi açısından son derece önemlidir. Bu yüzden bu araştırmada ?e-dergilerde fotoğraf kullanımının sayfa düzenlemesi ilkelerine dayanarak incelenmesini ve izleyici açısından etkililiği?ni belirlemek amaçlanmıştır; elde edilen sonuçlara göre de öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world of human perception and optical communication has become a priority. With the right language of communication between people was conducted before visual signs. Signs of visual communication is an indispensable field of photography. Photographs, usually the definition of texts and ideas to explain the meaning and message of empowerment to be forwarded directly to the target audience is used. Press photos, sometimes it also takes the place of the text, the main message of the news reports and be your own.Internet use is gaining popularity in the world, our country has a considerable mass of users is one. This makes usage of e-journals are published digitally. Every day, but despite the increase in the number of e-journals, e-journals at the same level of quality in the design of the page can not be said to increase. E-journals, especially in the use of photography, to inform the viewer, the news or research is extremely important in terms of support. Therefore, this study“the use of e-journals in the photo page layout based on the principles for the review and monitor the effectiveness”of it was aimed to determine, according to the results obtained recommendations are developed.