Bir siyasi düşünür olarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri as an Karaosmanoğlu political thinkers
- Tez No: 273417
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Elitizm, Kemalizm, Siyasi Düşünür, Siyasi Elitizm, Elitism, Kemalism, Political philosopher, Political Elitism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Yakup Kadri Karaosmanoğlu Türk Edebiyat Tarihinin En önemli isimlerinden birisidir. Türkiye'de İmparatorluktan cumhuriyete doğru yaşanan hızlı dönüşümü birbirinden değerli edebi eserlerle gözler önüne sermiştir.Türk toplumunun hafızasında usta bir edebiyatçı olarak yer edinen Yakup Kadri Karaosmanoğlu aynı zamanda yarım asırlık siyasal bir yaşamı olan bir siyasetçidir.Onun bu yönünün arka planda kalması ve yeterince incelenmemesi önemli bir eksiklik olarak görülmektedir.Yakup Kadri Karaosmanoğlu tüm yaşamında gerek siyasi temalı romanları ve gerek siyasi faaliyetleri ile bir siyasal yaklaşımın savunucusu olmuştur.Bu siyasal yaklaşım Otoriter Modernleşmedir.Batı modernleşmesi kendi tarihi, ekonomik ve sosyal koşulların bir araya gelmesiyle yüzyıllara yayılan bir süreçte liberal öğretiler doğrultusunda bir bakıma evrim yoluyla gerçekleşmiştir.Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve onun gibi düşünen aydınlar modernleşmenin radikal bir yorumunun savunuculuğunu yapmışlardır. Geri kalmış toplumu,pozitivist öğreti doğrultusunda devlet gücüyle yeniden düzenlemeyi amaçlayan bu yaklaşım siyaset bilimi literatüründe otoriter modernleşme olarak adlandırılmaktadır.Sürecin antidemokratik, antiliberal, otoriter ve elitist yapısı, savunucuları tarafından ileri bir topluma geçmenin ara dönemi olarak mazur görülmektedir.Toplum üzerinde modernleştirici bir programla vesayet kuran siyasal elitlerle dönüşüm sırasında ortaya çıkan soyo-psikolojik sarsıntılar siyasal gerilimlerin başlıca unsuru olmaktadır.Tüm yaşamını imparatorluktan cumhuriyete yaşanan hızlı dönüşümün içinde geçiren Yakup Kadri Karaosmanoğlu`nun radikal modernleşme doğrultusundaki siyasal faaliyetleri ve bu süreçle ilgili inişli çıkışlı düşünceleri mercek altına alınmıştır. Bu araştırmada onun pozitivist,elitist,otoriter,antiliberal düşünceleri değerlendirilmiş ve 1930'larda totaliter ideolojiye bakış açısı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Yakup Kadri Karaosmanoglu is one of the most important people of Turkish literature. He brought the rapid transformation which was lived from empire to rebuplic in Turkey out with precious literary works.Yakup Kadri Karaosmanoglu who took part in the memory of Turkish society as a master man of letters was also a politician who had a political life for half a century. Being ignored of this aspect and not being examined enough are seen as an important deficienci.For all his life, Yakup Kadri Karaosmanoglu was a defender of a political approach with both his political novels and his political activities. This political approach is the authoritarian modernization.In a manner of speaking by evolutian, western modernization came true by gathering of historical, economic and social condition in a long process with liberal doctrine.Yakup Kadri Karaosmanoglu and literaries like him defended a radical comment of modernization. This approach-which aims to rearrange this backward community with positivist doctrine by the power of government-is named as authoritarian modernization in literature of politics science.Anti-democratic, anti-liberal, authoritarian and selectist structure of the process is excused as break period of moving to forward community by the defenders.Political selects with has pressure on the community with a modernist program and social- psychological shocks element of political tensions.Political activities about radical modernization and his unsettled thoughts of this process of Yakup Kadri Karaosmanoglu who had been spent all his life in the transformation which was lived from empire to republic had been examined. In this research his positivist, selectist, authoritarian, antiliberal thoughts had been evaluated and took in hand his outlook for totalitarian ideology in 1930s.