Kadın çalışanların cam tavan engelleri ve iş tatminine etkisi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi örneği
Glass ceiling barriers for woman employees and its effect on the job satisfaction: an example from Afyon Kocatepe University Faculty of meicine
  1. Tez No: 273430
  2. Yazar: ALEV DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Kadın Yöneticiler, İş Tatmini, Tıp Sektörü
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Kadınların iş yaşamında sayılarının giderek artmasına rağmen tepe pozisyonlarda yeterince temsil edilmedikleri görülmektedir. Bunun nedeni ise ?cam tavan? olgusuyla açıklanmaktadır. Kadın çalışanların tepe pozisyonlara ulaşmasını, eğitim, bilgi, beceri ve başarılarını göz ardı ederek engelleyen görünmez ve aşılması zor engellere cam tavan engelleri denmektedir. Bu engeller kişinin kendisinden kaynaklanabildiği gibi erkek çalışanlardan ve diğer kadın çalışanlardan da kaynaklanabilmektedir.Kısaca çalışanların işlerinden duydukları memnuniyet derecesi olarak tanımlanan iş tatmini ise örgütlerde üzerinde önemle durulan konuların başında gelmektedir. Cam tavan olgusunun kadın çalışanların iş tatminine etki eden en önemli faktör olduğu düşüncesinden yola çıkılarak bu araştırmanın yapılmasına karar verilmiştir.Yurt dışında yapılan araştırmalarda cam tavan olgusuna genellikle tıp sektöründe rastlandığı gözlenmiştir. Türkiye'de tıp sektöründe bu konuda araştırma yapılmamış olmasından dolayı uygulama için AKÜ Tıp Fakültesi tercih edilmiş, çalışanların kadın yöneticilere karşı tutumları, kadın çalışanların cam tavan algıları ve cam tavanın iş tatminine etkileri ölçümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
At the present day, the number of women aimed at building a carreer has increased significantly, they can rarely be seen in top positions of the business life. This issue has been explained by the term ?glass ceiling?. Glass ceiling obstacles can be described as some unexpected interferences which prevent women employees from reaching at top positions in the business life by ignoring their education degree, knowledge, skill and success. This kind of obstacles can not only originate from women employee herself but also from other men and women workers.Job satisfaction, described as pleasure degree of employees because of their jobs, has always been one of the most important issue in all kind of corporations. This investigation has been carried out because of an opinion that the concept of glass ceiling is the most important factor affecting job satisfaction of women employees.The studies carried out in some countries outside of Turkey has showed that the concept of glass ceiling is generally observed in medical corporations. As a result, because no study has been conducted in any medical corporation in Turkey so far, behaviors of the employees against women directors, perceptions of the women employees about glass ceiling and the effets of glass ceiling on job satisfaction have been evaluated in Faculty of Medicine in Afyon Kocatepe University.Key words. Glass Ceiling, Women Directors, Job Satisfaction, Medical Corporations