Medya, tekelleşme ve Türkiye örneği
Media, monopolization Turkey
  1. Tez No: 274105
  2. Yazar: GÜLAY DİKENOVA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Tekelleşme, Medya Tekelleşme, Türkiye'de Medya, Media, Monopolies, Monopolization media, Media in Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Medya kuruluşları çok hızlı değişen bir teknolojiyle karşı karşıya kalmışlardır. Teknolojik gelişmeye uyamayanların yayın hayatına başka grupların içerisinde yer alarak devam ettiği görülmüştür. Medya; insanın kendisi, çevresi ve dış dünyasıyla kurduğu her tür ilişkinin toplamı olarak nitelendirilen kültürün, çağdaş değer ve normlarla yeniden şekillendirilmesinde en etkili araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle geleneksel habercilikten sanayileşmiş basına doğru bir geçiş olmuştur. Günümüzde yaşamımızı son derece etkileyen basın yoluyla haberleşme ve medyanın tekel olma savaşımında etkilenen yine halk olmaktadır. Zira bu savaşta farklı farklı haberler toplum için bazen yanıltıcı olabilmektedirler.Ülkemizde radyo ve televizyon yayıncılığının yasal çerçevesi oluşturulmaksızın yayıncılık faaliyetleri sürdürülmüştür. 1990'lı yılları Türk basınının medyalaşma yılları olarak da adlandırmak yanlış bir tanımlama olmayacaktır. Medya endüstrilerinde tekelleşmeyi arttıran nedenlerin başında sektöre yapılan yatırımların büyük miktarda sermaye gerektirmesi, üretim ve dağıtımın yüksek maliyeti, medyalar arası rekabet, reklamcılık, gelirlerin sınırlı olması, medyalar arası dikey ve yatay birleşmelerdir. Bunun sebebi ise, artık gazetelerin yanında onlarla birlikte hareket eden ve aynı kuruluş çatısında bulunan radyo, televizyon ve internet servis sağlayıcıları ile dağıtım şirketlerinin yer almaya başlamış olmasıdır. Bugün Türkiye'de medyanın geldiği nokta ise, eskiyi aratacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Media organizations faced with rapidly changing technology remained. Unable to comply with the technological developments in broadcasting to the other groups were still taking place. Media, people itself, the environment and any kind of relationship is established with the outside world is described as the sum of culture, re-shaping contemporary values and norms are considered to be one of the most effective tools. With the development of communication technology from traditional journalism has been a transition towards industrial press. That affect our lives today through the press is extremely monopoly of telecommunications and media people are still affected by the struggle. Because this war to society in various news can sometimes be misleading.Radio and television broadcasting in our country's legal framework be improved publishing operations have been carried out. Recovery of the Turkish press and media in the 1990s, also known as a cookie would not be wrong. Media industries, monopoly enrollment increases because the beginning of the sector investment in large capital requirement, production and distribution of the high cost of media cross-competition, advertising revenues are limited, the media between the vertical and horizontal combination. The reason for this is no longer with them, mobile and newspapers as well as umbrella organizations in the radio, television and internet service providers and distribution companies have started is to take place. The point of the media arrived in Turkey today, the former are qualities that will call.