Ceza muhakemesinde arama ve elkoyma
Search and seizure in criminal procedure
- Tez No: 274124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVRİM GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Koruma tedbirleri, arama, elkoyma, insan hakları, Protection measures, search, seizure, human rights
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Arama ve elkoyma konusu ceza usul hukuku alanındaki gelişmeler de dikkate alınarak tezimizde dört bölüm halinde incelenmiştir. İlk bölümde arama hukukunun mahiyeti, şartları, uygulaması ve sonuçları açıklanmış olup, ikinci bölümde de aynı şekilde elkoyma tedbiri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm Ceza Muhakemesi Kanunu'nun getirdiği değişikliğe paralel olarak bilgisayar, bilgisayar programları ve kütüklerinde arama ve elkoyma konusunu içermektedir. Son bölümde ise arama ve elkoyma işlemlerinin hukuka aykırı yerine getirilmesinin yaptırımları ve tazminat konuları, karar örnekleri ile anlatılmaya çalışılmaktadır.Bu araştırmanın amacı Türk Ceza Usul Hukukundaki koruma tedbirlerinden arama ve elkoymanın mevcut yasal düzenlemelerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi açısından da değerlendirmek ve uygulamada ortaya çıkan yanlışlık veya eksikliklerin görülmesine katkıda bulunabilmektir.
Özet (Çeviri)
Considering the developments in law criminal procedure, the subjects of search and seizure has been analysed under four parts in our thesis. In the first part, the nature, conditions, implementation and the results of search law have been explained, whilst action of seizure has been emphasized in the second part in the same manner. Third part includes the subject of the search and seizure on computers, computer programs and computer files in parallel with the changes brought by Code of Criminal Procedure. In last part, the subject of sanctions and damages of unlawful search and seizure, have been tried to explain by decision examples.This research aims to evaluate current legal regulations on search and seizure those are of the protection measures in the Turkish Criminal Procedure Law in scope of also the European Convention on Human Rights and to make a contribution to the awareness of the errors and negations that occur in the implementation.