Eşin nafakasını düşüren haller
The reasons that are abrogating the alimony of wife
- Tez No: 274262
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: infak, kisve, sükna, nüşuz(itaatsizlik), istimtaa(cinsel anlamda faydalanma), ihitibas(hapsetme), nafaka, expense, apparel, dwelling place, breach, alimony, committal, benefiting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nafaka, temelini sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın oluşturduğu bir kavramdır. Kişinin bakmakla yükümlü olduğu fertlere karşı yaptığı infaktır. Böyle bir infak nafaka ile mükellef olan şahıs ile nafaka alacaklısının arasındaki dayanışma ve yardımlaşma bağını kuvvetlendirir. Sosyal bir olgu olan yardımlaşma ve dayanışma nafaka kavramı ile hukuki bir kimliğe bürünür ve hukuki bir yaptırım haline dönüşür.Araştırmanın konusu eşin nafakasını düşüren hallerdir. Çalışmanın temelini klasik fıkıh eserlerinde yer alan ictihadlar oluşturduğu için araştırma ile ilgili bilgi toplamaya bu kaynaklardan başlanmış, daha sonra konu ile ilgili günümüzde yapılmış çağdaş araştırmalar incelenmiştir. Elde edilen bu bilgiler yeniden tasnif edilerek değerlendirilmiş ve konu ile ilgili ilkeler tespit edilip isabetli görüşlere ulaşılmaya çalışılmıştır. Bazı hususlarda Medeni Kanundan da istifade edilmiştir.Araştırmanın amacı eşin nafakasının Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine göre hangi durumlarda sakıt olacağı(düşeceği) ile ilgili hükümleri tespit etmektir. Ayrıca ihtilaf olan yahut farklılık arz eden hususlarda diğer mezheplerin görüşlerine de yer verilerek eşin nafakasının sakıt olma durumu farklı açılardan da incelenip bu hususlarda tercih edilen görüşler beyan edilmiştir.Araştırmanın sonucunda, kadının evlilik birliğinin yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece nafaka hakkının devam edeceği, bu yükümlülükleri kasten yerine getirmemesi veya itaatsizliği durumunda nafakasının sakıt olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alimony is a notion that social aid and solidarity constitutes its roots. A person helps to people which he/she obliged to look after with this alimony. The alimony strengthens solidarity and mutual aid between person who is responsible from paying alimony and demander. `Aid and solidarity? which is a social phenomenon becomes legal with the notion of alimony. Moreover this phenomenon turns into law enforcement.The issue of investigation is the reasons that are abrogating the alimony of wife. Firstly, we have started our study from Islamic Rules. This research?s main bases are built up by classical Islamic law books. Therefore, initially these books were searched. Afterwards, contemporary Islamic law researches and books and other researches about the subject were analyzed. Information which is gained has been filed again and assessed. Lastly, we have attempt to access appropriate opinions by stating principles about this topic. Civil law has been utilized in some.The aim of this investigation is to establish the provisions related to the conditions in which the alimony of wife falls according to cults (Hanafi, Shafi?i, Maliki and Hanbali) Furthermore, opposite cases have been examined from different perspectives by including the views of other cults. The views which are preferred on this topic have been declared.In conclusion, alimony right of woman continues as long as she fulfils her obligations during marriage and it will fall if she does not fulfill her duty or disobey her husband knowingly.