Şehname ve Köroğlu destanlarında baş kahraman tiplerinin karşılaştırılması
A comparison of main characters in the epics of Şehname and Köroğlu
  1. Tez No: 274406
  2. Yazar: YURDAGÜL KIYAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN KÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Destanlar, Kahramanlar, Köroğlu, Köroğlu Destanı, Şehname, Epics, Heroes, Köroğlu, Köroğlu Epic, Şehname
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
?Şehname ve Köroğlu Destanları'nda Baş Kahraman Tiplerinin Karşılaştırılması? başlıklı bu çalışma, ?Giriş?, ?üç ana bölüm?, ?Sonuç? ve ?Kaynakça?dan oluşmaktadır.Giriş'te kaynak metinler ve karşılaştırmalı edebiyatla ilgili bilgiler verilmiş, karşılaştırmanın yöntemi belirlenmiştir. Birinci Bölüm'de baş kahramanlardan ?Rüstem?, İkinci Bölüm'de ?Köroğlu? çeşitli açılardan tanıtılmış, Üçüncü Bölüm'de ise bu iki kahraman aynı açılardan karşılaştırılmıştır.Sonuç kısmında kahramanların olaylara verdikleri tepkiler ve belli durumlar karşısında takındıkları tavırlardan hareketle benzer ve farklı yönleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study titled as ?A Comparison of Main Characters in the Epics of Şehname and Köroğlu ? is composed of an introduction, three chapters, a conclusion and a bibliography.The introduction gives information upon comparative literature and main texts, and defines the method applied at the comparison. The first chapter introduces Rüstem and the second Köroğlu, the main figures, from various aspects. The final chapter compares these two heroes on same aspects.At the conclusion, similarities and differences of reactions and behaviors that both characters adopt as a response to same events are manifested.