Bir ayrıştırma pratiği olarak ortaöğretim: Mamak örneği
Middle schools as a distinctictive practice: Sample of Mamak
- Tez No: 274451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Okul Türleri, Eleştirel Pedagoji, Sosyal Alan, Ayrıştırma, Middle School Education, School Types, Critical Pedagogy, Social Field, Distinction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu tez çalışmasında, öğrencilerin yaratıcı yeteneklerini geliştirmek üzere oluşturulduğu varsayılan ortaöğretim kurumlarındaki okul türleri, Ankara Mamak ilçesinde bulunan 12 okul türü üzerinden incelenmektedir. Bu okul türlerinin incelenmesi sürecinde idarecilerin, öğretmenlerin, rehber öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin deneyimlerine ve görüşlerine başvurulmak üzere niteliksel araştırma tekniklerinden yararlanılmaktadır. Araştırma özellikle, başta veliler ve öğrenciler olmak üzere, okullarda görev yapan idarecilerde ve öğretmenlerde ?iyi bir gelecek kurma? doğrultusunda ortaya çıkan beklentileri karşılama doğrultusunda anlam bulan ?okuma? isteği ile Türkiye'deki ortaöğretim kurumlarındaki çeşitlenme arasındaki ilişkiyi sorgulanmaktadır. Bu bağlamda, kuramsal açıdan Bourdieu ve eleştirel pedagojinin yaklaşımlarından yararlanılmaktadır. Eğitim sistemi, Bourdieu'nun kullandığı anlamda ?bir sosyal alan? olarak değerlendirilmektedir. Böylece, ortaöğretim sisteminde varolan okul türlerinin, ?sosyal ayrıştırma? süreci ile nasıl ilişkili olduğu irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the types of schools in Middle School Education in Turkey, which are assumed to cultivate student?s creative abilities, are examined by conducting a case study in the Mamak district of Ankara, where there are 12 middle school types. To examine these schools types, schools administrators, teachers, counselors, students, and parents are interviewed by applying qualitative research techniques. The research especially investigates the relationship between the school types in middle education in Turkey and the expectation of parents, students as well as school administrators and teachers attributed to education enabling ?a better future.? In this regard, the conceptual approaches of Bourdieu and the critical pedagogy are utilized in this work. The educational system is considered as ?a social field? in Bourdieu?s sense. Therefore, it is questioned how the school types are related to the ?social distinction? process taken place in middle education system.