Matematik öğretmenlerinin mesleki gelişimini desteklemeye yönelik Freire'nin eleştirel pedagojisi temelli eğitim programı
A curriculum grounded in Freire's critical pedagogy to support the professional development of mathematics teachers
  1. Tez No: 969580
  2. Yazar: HATİCE EKEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL FER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel pedagoji, Eğitim programları, Freire, Paulo, Mesleki gelişme, Critical pedagogy, Education programs, Freire, Paulo, Professional development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın temel amacı, kuramsal altyapısını Freire'nin eleştirel pedagoji ilkelerinden alan Özgürlükçü Eğitim Programı'nı geliştirmek ve programın matematik öğretmenlerinin özgürlükçü program algısı ile praksis becerileri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Karma araştırma desenlerinden yakınsak paralel desen ile yürütülen çalışmada, nicel araştırma deseni olarak tarama, nitel araştırma deseni olarak Yin'in iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırma, öğretmen ve uzmanlardan oluşan iki farklı çalışma grubu ile gerçekleştirilmiştir. Öğretmen grubunu, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan toplam yedi matematik öğretmeni; uzman grubunu ise altı eğitim programları ve öğretim uzmanı oluşturmuştur. Araştırmanın nicel ve nitel verileri odak grup görüşmeleri, yansıtıcı günlükler, ihtiyaç analizi ve uzman görüşü formları ile çalışma kapsamında geliştirilen“Özgürlükçü Eğitim Programı Öğretmen Algı Ölçeği”ile toplanmıştır. Nicel veriler, bağımlı örneklemler için t-testi, Lawshe'nin kapsam geçerlik oranı ve betimsel istatistik teknikleriyle; nitel veriler ise Miles, Huberman ve Saldaña'nın önerdiği üç aşamalı nitel veri analizi yaklaşımı doğrultusunda analiz edilmiştir. Bulgular öğretmenlerin, eleştirel sorgulamaların ve diyaloğun işe koşulduğu özgürlükçü öğrenme ortamları ile değerlendirme süreçlerine ve program kapsamında yapılandırılan tüm içerik ve becerilere ihtiyaç duyduklarını göstermiştir. Programın tasarım ögeleri uzmanlar tarafından genel olarak kullanılabilir bulunmuş, ancak bazı iyileştirme önerileri sundukları da tespit edilmiştir. Öte yandan, programın, öğretmenlerin özgürlükçü program algılarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik yaratmadığı, ancak düşük düzeyde bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak, öğretmenlerin programın uygulamadaki etkisini“özgürlükçü tasarım”,“özgürleşme pratiği”ve“pratiğin değerlendirilmesi”boyutlarında genel olarak olumlu değerlendirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to develop the Liberatory Curriculum, which takes its theoretical background from Freire's critical pedagogy principles, and to reveal the effects of the curriculum on mathematics teachers' perception of the liberatory curriculum and their praxis skills. The study was conducted using a convergent parallel design, one of the mixed methods research designs. A survey research design was employed for the quantitative strand, while Yin's embedded single-case design was used for the qualitative strand. The research, was carried out with two different study groups consisting of teachers and experts. The teacher group consisted of seven mathematics teachers working in middle schools and high schools, while the expert group comprised of six curriculum and instruction specialists. Quantitative and qualitative data was collected through focus group interviews, reflective journals, needs analysis and expert opinion forms, as well as the“Liberatory Curriculum Teacher Perception Scale”developed within the scope of the study. Quantitative data was analyzed using paired samples t-test, lawshe's content validity ratio and descriptive statistical techniques; whereas qualitative data was analyzed in line with the three-stage qualitative data analysis approach proposed by Miles, Huberman and Saldaña. The findings revealed that teachers expressed a strong need for all the skills and content areas structured within the program, especially libertarian learning environments and assessment processes that emphasized critical reflection and dialogue. The design elements of the program was generally found usable by the experts, although some suggestions for improvement was also offered. Moreover, the curriculum did not create a statistically significant change in teachers' perceptions of libertarian curriculum, but had a low level effect. Finally, teachers evaluated the practical impact of the curriculum positively in terms of“liberatory design,”“liberatory practice,”and“evaluation of practice.”