Mütekaddimun ve müteahhirun dönemi kelamcılarında delil
Evidence in systems of mutekellimin who live in terms of mutekaddimun and muteahhirun
- Tez No: 274518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, delil, istidlal, mütekaddimun, müteahhirun, Knowledge, evidence, deduction, mutekaddims, muteahhirs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ehl-i Sünnet kelam geleneğinin Mütekaddimun ve Müteahhirun kelamcıların sistemlerinde delil kavramının yerini ortaya koymayı amaçlayan tezimiz, tarih olarak onuncu asır ile on dördüncü asır arasındaki süreci kapsamaktadır. Araştırmamız süresince öncelikle zikrettiğimiz dönem kelamcıların eserlerinden yararlandık. Ardından bu konuda yazılmış çağdaş eserlerden faydalandık. Araştırmamız boyunca tarih ilminin temel prensiplerine tabi olduk.Birinci bölümde, İslam düşünce geleneğinde bilgi kavramını inceledik. Bu kapsamda bilginin tanımı, bilgi elde etme yolları ve bilginin sınıflandırılması meselelerini ele aldık.İkinci bölümde, delil kavramının ilk dönem ve müteahhir kelamcılarca nasıl tanımlandığını, bu kavramla yakından ilgili olarak değerlendirdiğimiz delalet, burhan, hüccet gibi kavramları ele aldık.Üçüncü bölümde, delil medlul ilişkisini, delil türlerini ve Ehl-i Sünnet kelam geleneğinde kullanılan başlıca istidlal yöntemlerini Bakıllani ve Gazali'yi örnekleyerek ele aldık.
Özet (Çeviri)
Our thesis, Ehl-i Sunna kelam tradition, who lived during Mütekaddimun and Müteahhirun kelam evidence of the concept of revelers system aims to reveal the location. Date as the period between the tenth and fourteenth centuries covers. During the first period of our investigation we have mentioned, we benefit from the works kelam revelers. Then written on this subject, we take advantage of contemporary works. During our research we were subject to the basic principles of scientific history.In the first section, we have examined the concept of information in the tradition of Islamic thought. In this context, the definition of knowledge, information and knowledge to obtain the classification of roads issues we discussed.In the second section, the first term of the concept of evidence is identified and how müteahhir kelam, as we evaluate this concept closely related to heresy, burhan, hüccet We have discussed such concepts.In the third section, we have discussed evidence- medlul relationship, the types of evidence, and methods of deductions, wich used to in Ehli Sunna tradition by sampling of Bakıllani and Gazali.