Optik sanat ve çağdaş cam sanatı
Op art and contemporary glass art
  1. Tez No: 274534
  2. Yazar: GÜLFİDAN ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Op Art, Contemporary Glass Art
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Optik Sanat, 1960'lı yıllarda gelişme gösteren, renklerden, çizgilerden ve biçimlerden yararalanarak izleyende görsel tepkiler uyandırmanın amaçlandığı bir sanat akımıdır. Optik sanat eserleri kültürel bir birikime gerek olmadan izleyicinin o anki görsel algısına yöneliktir. Bu eserlerde yanyana gelen çizgiler, kontrast renkler, geometrik düzenler ve uygulamadaki ön arka ilişkisi ile oluşturulmuş hareketlilikler dikkati çeker.Sanat tarihinin bir dönemini kapsayan optik sanat, modadan dekorasyona, mimari uygulamalar, günlük kullanım eşyaları ve pek çok alanda izlerini hala günümüze kadar taşımaktadır. Optik sanatın etkilerini, başlangıcı 1960'larda çağdaş cam sanatı hareketine kadar uzanan günümüz cam sanatında eserler veren bazı sanatçılarda da görebiliyoruz. Özellikle pek çok farklı teknikte çalışılabilen cam aynı zamanda bazı durumlarda fiziksel özelliğinden dolayı da optik olarak anılabiliyor.Tezin ikinci bölümünde Optik Sanat'ın sanat tarihindeki yeri ve bu alanda eser vermiş önemli sanatçılara ve işlerine, üçüncü bölümde ise çağdaş cam sanatı hareketinin nasıl başladığı ve çağdaş cam sanatının başlangıcı ile beraber işlerinde optik yanılsama ve kontrastlıkları kullanan sanatçılara yer verildi. Teze katkısı olması açısından eserde yer alan sanatçılarla iletişim kuruldu ve eserlerini Op Art'la ilişkilendirip ilişkilendiremeyecekleri ve eserlerinin ortaya çıkışında Op Art'dan farklı sebepler olup olmadığına dair sorular yöneltildi.Sanatçıların da görüşleri göz önünde bulundurularak Optik Sanat'ın cam sanatına yansımaları ve cam sanatında optik lekelerin ve dokuların kullanılması konusunda 1960'ların Op Art'ı ile günümüz çağdaş cam sanatı arasında karşılaştırmalar yapıldı. Sanatçıların optik dokuyu eserlerine taşımaları konusundaki detaylar irdelendi.ANAHTAR KELİMELER: Optik Sanat, Çağdaş Cam Sanatı
Özet (Çeviri)
Rising to popularity in the `60s, Op Art or optical art is a style of visual art that uses colors, lines and geometric forms to stimulate a perceptual interaction with the viewer. Intended to induce a moment of illusion, works of Op Art do not require cultural sophistication on the part of the audience. The works are set apart by the sense of movement created by linear compositions, color constrasts, geometric arrangements and the counterbalance of the foreground versus the background.Op Art was highly influential in its time, and we can still see traces of its influence in various fields from fashion or architecture to decoration and everyday objects. Born in the `60s as a specific movement, contemporary glass art is another medium where several prominent artists continue to be inspired by Op Art. In addition to its natural optic qualities, there are different techniques applied on glass to reach optical illusion.The second chapter of the thesis highlight optical art movement in the history of art and take a close look at the fundamental art works of significant artists. The third chapter covers the birth of contemporary glass art as well as glass artists who have been making use of optical illusion and contrast in their works from the early days to the present time. Artists referred to in the thesis were contacted and queried on whether they associate Op Art with their works, and whether they would point to other inspirations besides Op Art.Taking the views of artists into consideration, the thesis looks into the reflection of Op Art in glass art, offering comparisons between the Op Art of the `60s with today's glass art in terms of the use of optical textures and patches of color, and analyzing in detail how the optical texture has been imported into glass art.