Ekonomik kalkınmada kadının önemi ve katkısı
The importance and contribution of woman in economic development
  1. Tez No: 274558
  2. Yazar: PINAR DOĞAN GÜNDAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKİN BARAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kalkınma, Kadınların İstihdamı, İşgücü Arzının Kuramsal Analizi, Feminist İktisat ve Ayrımcılık, Mikrokredi, Economic Development, Employment of Women, Theoretical Analysis of Labor Supply, Feminist Economics and Discrimination, Microcredit
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışma, kadının ekonomik kalkınmadaki önemini ve kalkınma sürecine olan katkısını analiz etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, bir ülkenin her yönden değişmesi ve gelişmesi anlamına gelen ekonomik kalkınmadan söz edilerek, özellikle son yıllarda ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yaşamda gittikçe artan oranda yer almaya başlayan kadınların istihdamına ilişkin kavramlara değinilmektedir. Birinci bölüm, ekonomik kalkınma ve kadın istihdamı ilişkisinin irdelenmesiyle sonlanmaktadır.Çalışmanın ikinci bölümünde, kadın işgücü arzına ilişkin kuramsal yaklaşımlar ele alınarak, hemen hemen insanlık tarihi kadar eski bir kavram olup toplumun her alanında ve özellikle kadın-erkek arasında hissedilen bir durum olan ayrımcılık kavramına yer verilmektedir. Daha sonra, ayrımcılıkla ilgili kuramlar ve modeller öne sürülerek, ayrımcılığın kadın işgücüne olan olumsuz etkisi üzerinde durulmaktadır.Çalışmanın son bölümünde, cinsiyetler arasındaki farkı azaltarak kadının işgücüne katılımını ve verimliliğini artıran eğitimin düzeyinin, ekonomik kalkınmaya katkısı vurgulanmaktadır. Ayrıca, kadının girişimcilik konusunda sağladığı en önemli katma değerinin, toplum içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş bazı değerlerin korunması adına, yatırım yapılması gereken sektörlere girerek istihdam yaratmak ve ekonomiye katkı sağlamak olduğu belirtilmektedir. Kadının toplam istihdama ve sektörel katma değerlere olan katkısına ilişkin yapılan analizler sonucunda, ülkemizde kadınların halen istihdam olanaklarından erkeklerle eşit ölçüde yararlanamadıkları ve bu nedenle, kadın işgücünün ülkemizde toplam istihdam gelişmelerine ve sektörel katma değer büyümesine olan katkısının sınırlı kaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide an analysis of the role of women in economic progress and their contribution to the process of development. In the first part of the study, economic development leading to the transformation and progress of a society and the increasing influence of women in economic, social and political areas are mentioned. This section is concluded with the evaluation of the relation between economic development and employement of women in the work force.The second part of the study presents theoretical approaches related to the supply of labor force by women with an emphasis on the concept of discrimination against women being a notion as ancient as the history of mankind itself. In addition to this observation, several theories and models associated with discrimination and its negative effect upon women?s potential in the labor force are examined.In the last section, the importance of rising education levels for the diminution of the differences among genders allowing women to participate and increase their efficiency in economic development is highlighted. Also, women?s initiatives creating employment in poorly invested sectors attempting to protect disappearing merits in the society along with favoring progress in economy is stated as the most significant value added by women into entrepreneurship. Analyses regarding the contribution of women to overall employment and sectoral accretion values in Turkey depict that women still can not benefit from employment opportunities equally with men thus the potential addition of their work force to progress in recruitment and sectoral value growth remains limited.